torsdag 17. desember 2020

Svart humor

Espen Eckbo i en av sine mange roller. Rasisme eller 
inkluderende humor som også omfavner minoritetene?
«Det ble først farlig på Balkan den dagen de etniske gruppene sluttet å tulle med hverandre», tilskrives den slovenske sosiologen og filosofen Slavoj Žižek. Kanskje har vi noe å lære fra Balkan.

Først av alt, sånn at premisset er klart: Rasisme finnes, og er et problem, også i Norge. Ok? Så til kortversjonen av saken som nå har fått debatten til å blusse opp igjen.  TVNorge/Deplay satte opp julekalenderen «Nissene over skog og hei» med Espen Eckbo på sendeplanen, i år igjen. Serien er fra 2011, og en av figurene er sminket mørk i ansiktet. Det fikk Instagram-kontoen Rasisme i Norge til å legge ut «Si nei til blackface», og har senere henvist til at noen har reagert på serien. Om «noen» er én eller fem eller mange, vites ikke. Uansett reagerte TVNorge panikkartet, som ofte skjer når ordet rasisme nevnes. Serien ble fjernet. Men nå har TVNorge tenkt seg om, og serien er på plass igjen, med en innledende advarsel.

Det har vært interessant, og ikke så lite nedslående, å følge debatten i etterkant. Flere har nemlig offentlig tatt til orde for at julekalenderen ikke er rasistisk. Én av dem er SV-politiker Robin Hansson, som er drittlei av at folk lar seg krenke på hans vegne. Hansson er halvt indisk og halvt bangladeshisk. Han har fått mange tilbakemeldinger. Han kritiseres for å løpe hvites ærend, og at han har feil etnisitet for å delta i debatten. En annen som har fått klar beskjed om at han ikke er mørk nok i huden, er tidligere leder i AUF, Mani Hussaini. Studentforeningen African student accociation (AAS) ved Universitetet i Oslo skal ha seg frabedt at Hussaini, med syrisk opprinnelse, skal «belære oss svarte» om hva som er rasisme. Som om ikke Hussaini i egenskap av AUF-leder har følt rasisme på kroppen så det holder?

Hudfarge og etnisitet hadde selvfølgelig ikke vært noe poeng hvis de nevnte var enige i at komiserien er rasistisk. Nå brukes hudfarge som hersketeknikk for å kneble dem man er uenig med.

En annen som har gått langt i et forsøk på å kneble dem som er uenig i at tv-serien er rasistisk, er Simen Bondevik. Barnebarnet til tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik har fått oppmerksomhet fordi han har meldt seg ut av KrF og inn i det nye partiet Sentrum, der han leder ungdomslaget. Simen Bondevik (20) er helt sikkert et politisk talent, og en dyktig ungdomspolitiker, men i et innlegg i Aftenposten tramper han i det med begge beina. For hvordan argumenterer han i debatten om tv-serien er rasistisk eller ikke? «En rekke hvite, privilegerte, middelaldrende menn har følt sterkt behov for å slå fast at bruken av blackface i serien verken er rasistisk eller problematisk», skriver han.

Det er forbudt å diskriminere på grunn av hudfarge og kjønn. Aldersdiskriminering er heller ikke tillatt. Likevel framstår mange av dem som kaller seg antirasister som direkte illiberale, der hudfarge er det eneste som betyr noe. Det er kontraproduktivt, og tjener ikke til noe annet enn at viktige forbundsfeller skyves bort.  For hva kalles det når hudfarge er et poeng, og brukes negativt? Nettopp: klassisk rasisme.

Den viktige kampen mot rasisme er ingen konkurranse om å ha mørkest hud. Det er misforstått. Hvis det skal være premisset, ser jeg heller svart på framtiden.

God jul – uansett hudfarge!    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar