tirsdag 9. november 2021

Ikke helt etter programemt

Konserten til Kari Bremnes i Stormen ble        
 utsolgt på kort tid. Andre sliter.                         
                    
«Mennesker venner seg til ting de bruker, mens ting de ikke bruker, vil forbli fremmede», ifølge forfatter og professor Jon Bing (1944-2014). Og nye vaner tilegner vi oss raskt.

Samfunnet har fungert tilnærmet normalt etter at Norge gjenåpnet, men det har langt fra vært normale tilstander. Etter nær to år med generelle restriksjoner, har mange lagt seg til nye vaner. Det merkes. I flere fylker svikter passasjerene kollektivtrafikken. Det meldes om så stor nedgang at det blir kutt i tilbudet, hvis ikke regjeringen forlenger ordningen med kompensasjon for tapte billettinntekter. Det har flere årsaker, blant annet at mange fortsatt velger hjemmekontor noen dager i uka, frykt for overfylte busser med passasjerer uten munnbind og at flere kjører elbil. Nordland har foreløpig ikke meldt om kutt i kollektivtilbudet.

Netthandelen har gått til himmels, og det er ingenting som tyder på at den vil dale til nivået før pandemien igjen. Andelen av befolkningen mellom 16 og 79 år som sier de har handlet på nett de siste tre månedene, har økt med 11 prosent sammenlignet med samme periode i 2020. Det er de godt voksne over 55 år som har oppdaget hvor bekvemt det er å handle hjemmefra, og få varer levert på døra eller i postkassen. Netthandling var ikke alle godt voksne fortrolige med før pandemien. Nå har de fått nye vaner.

Også kulturlivet merker at folk har vært nødt til å holde seg hjemme så lenge. Konsertprogrammet er tettpakket av artister som ivrer etter å stå på scenen igjen. Det er flest studenter og yngre som omfavner utelivet igjen. Og mens noen konserter, som appellerer til dette publikumet, selges ut på få minutter er det andre som sliter med billettsalget. Det er en stor utfordring å selge billetter over hele landet, melder styrelederen i Nemaa, en bransjeorganisasjon for artistmanagere og bookingagenter i Norge. Norske Konsertarrangører melder om det samme. Sammenlignet med høsten før pandemien, er nedgangen på 30-35 prosent i en del av konsertmarkedet. Teatrene frykter også at det blir vanskelig å få publikum tilbake, etter nedstengning og en nær åtte uker lang teaterstreik på toppen. Folk har funnet på noe annet å gjøre i mellomtiden.

Det er altså ikke bare bare å få samfunnet tilbake til normalen. Nye vaner gir nye utfordringer for både næringsliv og kulturliv. Selv i regioner der det er praktisk talt null smitte for tiden, er samfunnet endret til å være mer innadvendt. Det er i hovedsak godt voksne som ikke er like utadvendte som før. Det er denne aldersgruppen som i stor grad bærer klassiske konserter, litteraturfestivaler og teaterforestillinger på sine skuldre. Dørstokkmila er blitt for lang. Ubehaget med tette folkemengder uten munnbind for stort. Nye vaner er like vanskelig å vende som gamle.  

Koronapandemien har langtidsvirkninger, langt utover de fysiske som mange som har vært syke kjenner på. Heller ikke det har samfunnet hatt beredskap for.