torsdag 19. august 2021

Pengestøtte til himmels

Staten finansierer religiøse samfunn som       
hindrer folk i å bruke stemmeretten.               
                                
«Det er en stor misforståelse å tro at Gud først og fremst interesserer seg for religion», mente den engelske teologen og erkebiskopen William Temple (1881-1944). Han har nok ikke Jehovas vitner hørt om.

12500 norske Jehovas vitner risikerer å bli utstøtt fra menighet og familie om de bruker stemmeretten sin ved årets stortingsvalg. I siste utgave av Morgenbladet forteller en avhopper fra sekten, Jan Frode Nilsen, hvordan han stemte i det skjulte mens han fortsatt var et av vitnene. Med høy puls snek Nilsen seg inn på kommunehuset der man kunne forhåndsstemme ved valget i 2017. Å møte opp på selve valgdagen var utelukket. Han visste ikke engang hvordan man gjorde det, i en alder av 40 år. Han brukte stemmeretten i skjul for ikke å bli utstøtt, og dermed miste kontakten med familien.

Sånn har altså noen det – i Norge. Jehovas vitner får 15 millioner kroner årlig i støtte fra den norske stat; som altså dermed finansierer at folk fratas grunnleggende rettigheter. Statsråd Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ba i 2019 Statsforvalteren vurdere statsstøtten, fordi muligheten for deltakelse ved valg er et helt avgjørende premiss for et fritt og demokratisk samfunn. Statsforvalteren konkluderte med at Jehovas vitner får beholde støtten fordi det ikke er «juridisk holdbart grunnlag» for å trekke den. Men da Stortinget i fjor vedtok en ny lov om tros- og livssynssamfunn, kom det likevel ingen krav om forpliktende «samfunnskontrakt» og kraftig innskjerping av hvem som kan få statsstøtte, slik både Ap, SV og Høyre ønsket. Nylig har både Ap og Sp varslet at et ikke blir noen omkamp om loven.

Ikke noe annet land i verden bruker så mange offentlige kroner på tros- og livssynssamfunn som Norge. I 2018 var summen 6,1 milliarder. Det er Den norske kirke, som finansieres direkte over statsbudsjettet med en sum uavhengig av stadig synkende medlemstall, som er grunnen. Færre medlemmer i Kirken, betyr flere kroner pr. medlem. Ettersom både Grunnloven og menneskerettighetene slår fast at majoritetsreligionen ikke skal ha fordeler framfor andre, betyr denne håpløse regelen at de mest sære og samfunnsundergravende trossamfunn får mer i tilskudd pr. medlem. Det må være et tankekors for en kirkeminister fra KrF: Jo færre medlemmer i Den norske kirke, jo mer penger til intolerante kristne, islamske, buddhistiske og hinduistiske trossamfunn.

Det er religionsfrihet i Norge, og selv om vi misliker det sterkt, er hvert trossamfunns indre liv deres eget. Og det er frivillig å være medlem, selv om det i mange tilfeller vil koste dyrt å melde seg ut. Går vi alle trossamfunn etter i sømmene er det knapt noen utenom Den norske kirke som ikke på ett eller annet punkt, i større eller mindre grad, går på tvers av norske verdier. Enten vi snakker om den konservative og lukkede Guds menighet i Lofoten eller muslimske moskeer der imamer preker grov antisemittisme, steining for utroskap og død over de «vantro».

Jeg har sagt det før, og det holder jeg fast ved: Det er bare én prinsipiell riktig løsning: Alle tros- og livssynssamfunn – inkludert Den norske kirke – må finansiere driften selv gjennom medlemskontingent, donasjoner og frivillig innsats, slik de må i mange andre land. Verneverdige og kulturhistorisk viktige kirkebygg kan det finnes en løsning for. En annen mulighet er at det fastsettes en sum pr. medlem, som er lik for alle. Det vil bety mindre penger til Den norske kirke hvis medlemsflukten fortsetter som i dag. Det er ikke urimelig, men i tråd med hva andre må finne seg i: Driften må tilpasses omsetningen. I dette tilfellet antallet frelste sjeler.

Dagens ordning er uholdbar, ikke minst for alle dem som ikke er medlem av noe trossamfunn, men der «kirkeskatt» tilsvarende 4,6 milliarder til Den norske kirke i 2021, likevel tvangsinndrives over skatteseddelen. Og pengestøtten til alle andre går til himmels.