torsdag 25. februar 2021

Vår aller største utfordring

Snus ikke trenden med at de unge flytter, ender
Nordland opp som verdens lengste gamlehjem.
«Det ska sannelig mykje folk tel her i Nord-Norge førr å opprætthoilde ei sånn stabil frafløtting», ifølge hele Nord-Norges Arthur Arntzen. Han har sine ord i behold. Sakte, men sikkert tappes Nord-Norge for sin aller største ressurs: unge voksne.

Jeg har brukt sitatet før, og jeg skulle ønske det var unødvendig å bruke det igjen. Og det er kanskje å banne i kirka, men jeg håper folk pluss/minus 30 aldri har hørt om Oluf, eller sett bildet som gubben i Rallkattlia tegner av Nord-Norge. For landsdelen er så mye mer, og nettopp det unge mennesker etterspør. Fortellingen og kunnskapen om det moderne Nord-Norge er dessverre mangelvare hos unge mennesker lenger sør i landet. Kanskje ikke overraskende.

De siste SSB-tallene nedslående lesning; som så mange ganger før. Tross offentlig finansierte tilflyttingsprosjekt, dyre kampanjer og kreative tiltak i enkeltkommuner: Nord-Norge og Nordland blør innbyggere. Nordland mistet 890 innbyggere i 2020. For Nord-Norge under ett, er tallet over 2000. Og befolkningen blir eldre. Faktisk altfor gammel.

Det nytter ikke med rådyre prosjekt og fancy kampanjer, som Tilflytterprosjektet i regi av fylkeskommunen, «Bodø i Vinden», og mer lokale «Kom heim»-kampanjer, har Distriktssenteret i Steinkjer konkludert med. Gjennom kartleggingen senteret har gjort ser de også at mange kommuner lokker med det samme, og satser på det samme. De vil gjerne få hjem de som har flyttet ut, og helst småbarnsfamilier. Og bruker nærhet til flott natur som det viktigste lokkemiddelet.

Men flott natur kan hele Distrikts-Norge lokke med, så hva skal da til for å stanse forgubbing og fraflytting? En undersøkelse gjennomført av Nordområdesenteret ved Nord universitet i samarbeid med Civita og NHO, forteller at de unge selv mener gratis barnehage, skattelettelser, flyttetilskudd og et mer variert arbeidsmarked er tiltak som kanskje ville fått de unge til å flytte nordover. Dette vil koste, men lar seg gjennomføre.

Der det finnes vilje til å satse, finnes det også en vei. Ett eksempel på konkret politikk er nedsatte fergepriser, som opposisjonen på Stortinget nylig ble enig om. Det er riktig nok ikke funnet dekning for utgiftene - det blir regjeringens problem - og det er heller ikke klart hvor mye fergeprisene skal senkes, eller når. Men det er et helt konkret tiltak, som vil hjelpe både næringsliv og innbyggerne i Kyst-Norge. Det lar seg altså gjøre, hvis bare viljen er der.

Sentraliseringen lar seg ikke stanse. Byer og større tettsteder har sin egen tyngdekraft, det vises også på statistikken. Folk vil bo der det bor andre, helst jevnaldrende, i byer eller større tettsteder med et variert tilbud. Og det er tross alt bedre at de unge flytter fra Beiarn til Bodø, som faktisk hadde befolkningsvekst i fjor, enn fra Beiarn til Bergen.

Dessverre må også dette gjentas: Klarer vi ikke å snu trenden, ender Nordland opp som verdens lengste gamlehjem.