Altfor mange tror at steika fødes ferdig innpakket
i frysedisken på butikken.
|
Onsdag hadde programmet «Folkeopplysningen» premiere på NRK.
Tre kjendiser var invitert til å være med. De skulle slakte sin egen hovedrett:
lam. Programleder Andreas Wahl forteller til nrk.no at de tre kjendisene regnes
som oppegående, og glade i kjøtt. Slakting, spising og opptak gikk fint. Men i
etterkant fikk den som slaktet lammet kalde føtter, og trakk seg. NRK prøvde på
nytt med tre andre kjendiser. Men det samme skjedde. I et brev forteller de at
de var redde for å framstå som «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske». NRK
måtte sende en sladdet versjon.
Man kan lure på hvilken verden kjendisene lever i, når
forskriftsmessig slakting av en sau blir for sterk kost.
Forbindelsen mellom mat og mennesker – også kalt
næringskjeden – ble borte sammen med det gamle bondesamfunnet. Det er en
fundamental feighet i kulturen vår når det kommer til kjøtt og slakting, påpeker
en professor i sosialantropologi. Mange foretrekker å tro at lammesteika fødes
ferdig innpakket i kjøledisken på butikken.
Ja visst vil mange betakke seg for å slakte
kjæledyrkaninen, for deretter å lage ragu. Kopplammet vi personlig matet fram
til slaktevekt skånes for fårikålgryta, i alle fall denne sesongen. Spedgrisen vi
ble kjent med får leve lenge nok til at den blir en skikkelig stuegris, men så
er det også slutt.
Men det er altså dyr vi har et personlig forhold til, som om
det skulle være husets hund eller katt. De står i en særstilling.
At kjendisene trakk seg, forteller også at dyr har fått en
helt spesiell stilling i samfunnet. Loven om dyrevelferd verner både pattedyr
og padder. Men loven er ikke bra nok, mener Dyrevernalliansen, som jobber for
at den blir revidert og forbedret. I regjering har Frp sørget for en
prøveordning med dyrepoliti i tre fylker, målet er at ordningen skal bli
landsdekkende.
Det er bra at bevisstheten rundt dyrs vel og vel er blitt
sterkere. Dyr skal ikke lide. Vanskjøtsel skal straffes. Men forsvarlig
slakting av sau kommer ikke inn under denne kategorien.
Vi lever i et land der det finnes et jaktgevær i nær sagt
annethvert hus, og nesten en halv million nordmenn står oppført i Jegerregisteret.
I like mange hus er fryseboksene fulle av kjøtt fra elg, hjort, gås og rype,
egenhendig skutt og partert. Lenger nord deltar til og med ungene i barnehagen
på reinslakting. De lærer altså hvor maten kommer fra. Og godt er det.
Det er altså ganske vanlig å skyte, partere og spise. De som
trakk seg fra programmet må derfor være noen skikkelige reddharer. Mulige
reaksjoner - fra hvem? Og hvilke? At noen som jevnlig frekventerer nettsteder
for fundamentalistiske vegetarianere skal daske dem i fjeset med et vissent salatblad?
For en farse…