torsdag 18. august 2016

For døve ører

Realitetene er som følger: Det er mange drittsekker der ute.
«Det er alltid en dum ting å gi råd, men å gi gode råd er helt fatalt», mente den irske forfatteren Oscar Wilde (1854-1900). Spesielt skal man ikke forsøke å gi unge kvinner råd. Det ender nesten alltid med at den som forsøker seg, får en kraftig smekk på fingrene.

Det er reprise hver gang det har vært oppmerksomhet rundt voldtekt. I fjor ble det diskusjon etter at en rapport fra Nasjonal kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) fastslo at så mange som én av ti kvinner har opplevd seksuelt overgrep.
Det fikk politikere i Oslo og Bergen til å reagere. Ett av tiltakene de ønsket å gjennomføre, var selvforsvarskurs for jenter i ungdomsskolen. Det fikk 2. nestleder i Oslo Unge Venstre til å skrive i Aftenposten at å lære jenter selvforsvar er å skyve ansvaret for overgrep over på jentene selv. Oslo Unge Høyres leder mente det samme. Begge var unge kvinner.
Heller helt forsvarsløs om noe skulle skje, med andre ord.
Det samme har skjedd nå nylig. Advokat Brynjar Meling, som er for strenge straffer for voldtekt, var så uheldig at han i «Dagsnytt 18» ba jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med. Han er blitt latterliggjort og nedsablet av feminister, som skal ha seg frabedt at noen påpeker at noen valg kvinner gjør, er skikkelig dårlige. Det nærmest insisteres på at kvinner skal rave hjem alene midt på natta, uansett hvilken risiko de utsetter seg for, og de skal ha seg frabedt god råd. Spesielt fra menn.

Det er ikke å skyve ansvaret over på jentene. Det er å forebygge. Føre-var-prinsippet, som ellers er anerkjent i alle andre sammenhenger, er gangbart også her.
Jeg har aldri skjønt denne voldsomme negative reaksjonen på at noen påpeker at visse situasjoner er det lurt å styre unna. Som for eksempel å ta imot dop fra menn du ble kjent med for to timer siden.
Overført til andre sammenhenger: Ifølge veitrafikkloven har biler stoppeplikt for fotgjengere i gangfelt. Ingen av oss sier av den grunn at ungene bare skal løpe framfor bussen mens de vifter med veitrafikkloven, eller tror at den beskytter dem. Vi lærer dem tvert imot at de skal se seg både til høyre og venstre før de krysser gata.
Men når det gjelder jenter og seksuelle overgrep, er det som å banne i kirka å påpeke at det kan være lurt å styre unna visse situasjoner, om jentene aldri så mye både moralsk og juridisk har all rett på sin side.
I en ideell verden burde kvinner kunne gå trygt, uansett når og hvor, og i hvilken som helst tilstand. Men vi må forholde oss til livets harde realiteter, og de er som følger: Det er mange drittsekker der ute. De blir ikke borte uansett hvor mange holdningskampanjer eller diskusjoner det er i «Dagsnytt 18», eller hvor godt vi oppdrar våre sønner.
Det er som kjent for sent å tegne forsikring når huset har brent ned.