torsdag 13. august 2015

Helt på felgen

«Hvor vakkert ytre skinn all falskhet har», påpekte han som regnes som verdens største dramatiker, William Shakespeare (1564-1616).

Ja visst skinner det vakkert, når idrettsutøvere står på pallen og mottar medaljer. Spesielt hvis det troner nordmenn på toppen; vi soler oss alle i glansen.

Torsdag startet fantastiske Arctic Race. Jeg vil nødig punktere feststemningen, men det er ikke til å komme forbi at sykkelsportens omdømme er helt på felgen. 

Skandalene er bare avløst av nok en dopingskandale, mens vi insisterer på å tro - og håper - at norske sykkelryttere holder seg for gode til slikt. Men Thor Hushovd visste altså om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før Armstrong innrømmet det offentlig, ifølge hans egen bok «Thor», som kom i fjor.  Men Hushovd varslet ikke.

Sykkelsporten er dessverre ikke alene om dopingskandaler. Nylig kom sjokkrapporten som setter friidretten i et særdeles dårlig lys. En varsler på innsiden av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) leverte resultatene av 12.000 dopingtester gitt av 5000 utøvere til tv-kanalen ADR og avisen Sunday Times. Rapporten, som har vært holdt hemmelig, viser at svært mange av prøvene var tvilsomme og mistenkelige. Det gjelder også norske prøver.

Ingenting er ennå bevist. Men at så mange av prøvene, tatt gjennom så mange år, er mistenkelige bør være startskuddet for langt tettere og mer profesjonelt internasjonalt samarbeid for avsløring av doping. Vi vil ikke ha dem, juksemakerne.

Sånn kan vi gå gjennom sportsgren etter sportsgren. I Norge er det i gjennomsnitt 10-15 dopingsaker pr. år, i all hovedsak gjelder det utøvere på lavere nivå, ifølge Antidoping Norge. 

Skisporten har også hatt sine avsløringer på toppnivå. Riktig nok - og heldigvis - en finne i det nyeste tilfellet, men sporten er altså ikke så hvit som snøen den utøves på. 

Og er det ikke doping, så er det annet juks og fanteri som setter idrett i et særdeles dårlig lys. Kampfiksing, for eksempel. I april ble fire av sju tiltalte fotballspillere dømt til fengsel i den aller første kampfiksingssaken i Norges historie. Spillerne hadde mottatt penger. Resultatet i 2. divisjonskampene ble deretter.

Så lavt kan altså fotballspillere synke. I dobbel forstand.

All idrett er avhengig av et publikum som er villig til å bruke både tid og penger på å følge sporten.  Og det er bra at idrettsstjerner som skinner med falskt lys plukkes ned fra himmelen. Men alle dopingsakene, skandalene og avsløringene ødelegger folks positive holdning. I dette "mesterskapet" er det bare én taper: idretten.

Om vel ei uke starter VM i friidrett i Beijing. Er det noen som tror at alle utøverne som stiller der har rent mel i posen, for ikke å si rent blod i årene? Vedkommende fortjener i så fall gullmedalje for entusiasme og utholdenhet.


"Sporten er altså ikke så hvit som snøen den utøves på".