fredag 10. mai 2013

Verdensmestre - også i dobbeltmoral


Da Jimmy Carter drev valgkamp i USA i 1976 påpekte han at USA ikke kunne være verdens ledende våpeneksportør og verdens ledende freds- og demokratiforkjemper samtidig.
Men det kan altså Norge?
Mens vi markedsfører fredsnasjonen Norge – og bruker utdelingen av Nobels fredspris for det den er verdt for å selge nettopp dette i utlandet – er Norge stor internasjonalt, også på andre felter. Men det hører vi atskillig mindre om.
Norge er en våpeneksportør av dimensjoner. I fjor solgte Norge våpen og ammunisjon for omtrent 2,6 milliarder kroner. Den samlede verdien av eksporten av norsk forsvarsmateriell var på i overkant av 3,9 milliarder kroner.
 Det gjør Norge til en av verdens største våpeneksportører.
At fredsnasjonen Norge tjener stort på våpensalg, er bare ett av paradoksene i en nasjon som rir minst to hester samtidig.
 Vi skryter av vår giverglede til u-land, samtidig som vi selger våpen til nasjoner som bryter menneskerettighetene.
 Måler vi våpeneksporten som vi pleier å gjøre med bistand – nemlig i krone pr. innbygger – er vi fem ganger så stor som USA!
Norge investerer i selskaper som utnytter lokalbefolkningen og skader miljøet i u-land – bare 28 av hele 7.500 selskaper er ekskludert som investeringsobjekt for det norske pensjonsfondet.
De rødgrønne framstiller seg selv som klimaforkjempere, mens utslippene øker her hjemme.
 Og vi har en oljepolitikk som fører til allianser med de verste diktatorer og despoter.
Et lite knippe eksempler på et lite land som hevder seg internasjonalt på en rekke områder, som myndighetene helst ikke vil ha så mye oppmerksomhet rundt.
For ett av regjeringspartiene, Nato-motstanderen SV, er det ikke bare en og annen kamel som svelges.
Det er en hel karavane.
Statssekretær Roger Ingebrigtsen* (Ap) i Forsvarsdepartementet ser derimot lyst på situasjonen, og mener at våpenindustrien kan redde Norge når oljen tar slutt, ifølge Dagsavisen. Han er umåtelig imponert over våpenindustrien.
Norge er allerede verdens sjette største våpeneksportør, og død og fordervelse kan i framtiden bli Norges nye svarte gull, mener altså statssekretæren.
Så sant som det er sagt: En statssekretær kan prisen på alt, men ikke verdien av noe.
Den norske stat eier de største våpenbedriftene i Norge, Nammo og Kongsberg Gruppen. Så mens staten slipper dyre bomber med den ene hånden, tar de inn igjen utgiftene med den andre.
«Troen på at en kort og avgjørende krig er mulig, må være en av de eldste og farligste illusjonene som menneskene har», sa den irske forfatteren Robert Wilson Lynd.
Den illusjonen bruker norske myndigheter til å rettferdiggjøre krigføringen i Afghanistan og Libya – og den skaffer krigsprofitt til våpeneksportøren Norge.
Det bør ikke komme som en bombe på noen.
 "En statssekretær kan prisen på alt, men ikke verdien av noe".


*Roger Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær i november 2012.