torsdag 3. mars 2022

Symbolenes sterke kraft

Kjente bygninger over hele verden lyssatt med
 ukrainske farger sender et sterkt signal, også til
Moskva.                                                            

«Hvis du tror du er for liten til å gjøre en forskjell, prøv å sove med en mygg i rommet», har Dalai Lama minnet oss om. For alle som nå føler avmakt, kan selv små handlinger være viktige.

Vi ser det gang på gang, etter store naturkatastrofer andre steder i verden, terrorangrep eller gledelige hendelser som at Bodø/Glimt slår store europeiske lag ned i støvlene. Folk pynter profilbildene i sosiale medier med flagg, logoer eller farger for å vise sympati og støtte. Og vi hører dem gang på gang; de som påpeker at det ikke gjøre noen forskjell. At det er godhetsposering, meningsløst eller overflatisk. «Lett å sitte i sofaen og endre profilbilde og ellers drite i å gjøre noe», er en typisk reaksjon.

Men det er feil. I boka «Sosiale medier» fra 2021, skrevet av Magnus Hoem og Ida Iversen, påpekes det at forskning viser at ulike typer digital aktivisme og engasjement ikke erstatter andre typer aktivisme. Det kommer altså i tillegg til alt det andre folk gjør, ikke istedenfor. De som deltar i en demonstrasjon, endrer profilbildet i tillegg. De som endrer profilbilde, men ikke gjør noe mer, ville ikke ha gått i demonstrasjonstog uansett. Men de kunne kanskje ha signert et opprop. Sosiale medier åpner for flere måter å engasjere seg på. Det å gjøre standpunktet sitt kjent kan i noen saker bryte ned tabuer. Det å «flagge» hva man mener er også et første skritt mot et større engasjement, kommer det fram i boka.

I tillegg skaper engasjement på sosiale medier samhold. Når man føler avmakt i en situasjon, gir det å oppdatere profilbildet med det ukrainske flagget et signal om solidaritet og samhold med andre – ofte ukjente – som føler den samme tristheten, sinnet, avmakten og sympatien med Ukraina. Symbolske handlinger betyr noe. Nå alle europeiske hovedsteder lyssetter kjente landemerker i ukrainske farger, sender det sterke signaler til det ukrainske folk – og til Moskva. Når IOC fratar Vladimir Putin Den olympiske orden i gull, og Det internasjonale judoforbundet tar tilbake både ærestittel og svart belte. Når utenriksminister Sergej Lavrov ribbes for tittelen æresdoktor ved UiT, så flytter det selvsagt ikke en eneste stridsvogn utenfor Kyiv. Det er symbolske handlinger med et tydelig budskap. Det er små «myggstikk»; som svir.

De siste tiårene har medlemstallene i partier og organisasjoner falt. Det betyr ikke at folk er mindre engasjert, påpekes det i boka. Det betyr at i hovedsak yngre mennesker har funnet andre måter å engasjere seg på enn å betale medlemskontingent eller stille til valg. Her er sosiale medier et nøkkelord. De brukes til å mobilisere til demonstrasjoner - som i Bodø forleden. Til faktisk å endre virkeligheten, hvis engasjementet er stort og langvarig nok. En mobb kan samles i løpet av minutter, hvis noen ønsker det. Innsamlingsaksjoner oppnår utrolige resultater, hvis formålet er godt. Valg kan påvirkes, hvis ondsinnede vil det.

Å hetse og ironisere over folk som bytter profilbilde for å viser støtte og sympati med en sak, er misforstått. En ovenfra og ned-holdning som slår tilbake på dem som føler seg høyt hevet over sånt.

Det er de som engasjerer seg på den måten de kan, som tar siste stikk.