torsdag 2. september 2021

Til generasjon femti, feit og ferdig

Talsperson for Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt,
har måttet tåle mye for sitt engasjement.          
«De som er unge i dag tør å by på seg selv. I sosiale medier lærer de seg å ta imot negativ tilbakemelding», mener medieviter Njål Berge. Inntil en viss grense, er det nødvendig å legge til.

Det er nytt i årets valg, og det er både betryggende og skremmende. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bistår ungdomspolitikere gjennom valgkampen. – Personer helt ned i 13-årsalderen kan oppleve å skrive et innlegg for så å få en mur av kommentarer og dritt slengt etter seg, sier Hulda Holtvedt, talsperson i Grønn Ungdom til NRK. Yngre jenter får mer seksualisert hets og personangrep enn gutter. Og ungdom med minoritetsbakgrunn hetses mer enn andre. Dette bekrefter lederen i AUF, Astrid Hoen.

Hets og tusler mot unge politikere krysser de tradisjonelle grensene mellom venstre- og høyresiden i politikken. Begge sider er like gode. Eller rettere sagt: like ille. Martin Jonsterhaug, 2. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom, sier at de har politikere som har sett seg nødt til å forlate valgtorg på grunn av trusler mens de har stått på stand. Det er også medlemmer som har mottatt drapstrusler fordi de har ytret seg. – Problemet er at vi har sett at medlemmer har gitt seg i politikken, fordi de ikke ønsker å stå i den hetsen de blir utsatt for. Det er dramatisk, da man går glipp av morgendagens politikere, uttaler FpU-formannen.

Sjikane og hersketeknikker skremmer unge vekk fra offentligheten. En undersøkelse gjennomført på oppdrag fra Stortinget, og presentert i februar i år, forteller det samme. Godt over halvparten av ungdom mellom 15 og 20 år i Midt-Norge sier noe annet enn det de mener, fordi de er redde for kommentarer de kan få. Det er kanskje ikke noe rart. Fire av ti av dem har opplevd å få negative reaksjoner eller kommentarer når de deler sine meninger. De har opplevd å bli latterliggjort, og at alderen deres blir brukt mot dem. Hvilket indikerer at det er godt voksne som tror de skjønner alt så mye bedre.

Og de gjør de nok; av og til. Men glemmer helt at det er ungdommenes privilegium å mene også dumme og lite gjennomtenkte ting. At unge, engasjerte mennesker mobbes eller trues ut av politikken er et demokratisk problem. Skal vi ha et levende demokrati, er rekruttering av folk som gidder å bruke timevis på ubetalt arbeid for et parti eller en organisasjon helt avgjørende. Det spiller nær sagt ingen rolle hva de mener, eller hvor virkelighetsfjerne de er akkurat når de er 15 eller 17. Det er slik læringskurven og modningsprosessen er. Spesielt godt voksne med «vi vet best» - holdning skal heie på dem. Ta de unge på alvor, og diskuter saklig der det er grunnlag for det.     

Alder brukes altså som hersketeknikk mot ungdommene. Det kan snus andre veien. Så generasjon femti, feit og ferdig -  eller seksti, satt og søkkrik: Finn på noe annet enn det nedlatende og provoserende «hør nå her, lille venn».