lørdag 8. juni 2013

Drømmen om eventyret

La oss like godt innrømme det, folkens: Da brudgommen tørket en tåre foran alteret i kirken i Stockholm lørdag, så gjorde vi det også. Selv de mest iherdige motstanderne av nedarvede posisjoner, historiske overlevninger, ordensbånd og pomp og prakt ble berørt av seremonien da kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel.
Ja, republikanerne så sikkert også på tv.
Aldri arbeider de i så sterk motvind, de som vil fjerne monarkiene i Europa, som når et kongelig bryllup er på gang. Fornuftige og rasjonelle argumenter mot monarkiet faller døde til jorden, selv om under halvparten av svenskene er positive til kongedømmet.
Påpekning om at kongelige bryllup koster skattebetalerne dyrt gjør ikke større inntrykk enn at monarkiet i seg selv koster skattebetalerne dyrt over statsbudsjettet. Det registrerer vi hvert år, og noen murrer.
Men det blir med det. Så lenge de kongelige oppfører seg noenlunde som folk.
Republikanska Föreningen i Sverige valgte tidspunktet med omhu. Akkurat i bryllupshelgen inviterer de likesinnede fra sju europeiske land som fortsatt har monarki som styreform.
Tanken om en organisasjon for den republikanske bevegelsen i Europa er lansert. Målet er å danne «Alliansen av europeisk Republican Movement’s».
Hensikten med den europeiske paraplyorganisasjonen er å samle republikaneren på tvers av partigrupper som vil innføre republikk med demokratiske midler.
– Det overveldende flertall av europeiske land er republikker, og målet er at alle land skal bli det, uttaler president Peter Althin, advokat og tidligere medlem av det svenske parlamentet for Kristelig Folkeparti.
Republikanere fra Belgia, Danmark, Nederland, Spania, Storbritannia og Sverige deltar. Også noen fra Norge; kanskje fra regjeringspartiet som har programfestet å fjerne monarkiet, men som aldri er tungbedt når det inviteres til slottsmiddag.
Partiet er mot monarkiet, men for slottsball; når skal en SV-dame ellers få anledning til å kle seg i en skikkelig ballkjole?
Jeg vedder diademet jeg ikke har på at forsamlingen på Restaurant Republik i Stockholm også følger vielsen på tv, og at mange av dem i smug tørker tårene mens de høylytt geberdet seg over intetsigende tv-kommentarer om arvesmykker og rysjer i blekrosa silke.
Vi har alle hørt eventyret om Espen Askeladd som vant prinsessen og halve kongeriket. Og kanskje lever eventyret i de fleste av oss, selv om ti ville hester ikke får oss til å innrømme det.
«Er du en av dem som er lei av monarkiet, og sier demokrati i tid, monarki i urtid? Da er du velkommen til en fullpakket fest med oss», lokker Republikanska Föreningen med lørdag.
Takk, men nei takk. Republikanere kan vi være igjen fra i morgen av.
"Jeg vedder diademet jeg ikke har på at også republikanerne tørket en tåre".