torsdag 10. mars 2022

Den usynlige fienden

Hackernettverket "Anonymous" klarte å stenge ned
nettsiden til det russiske forsvarsdepartementet.   
«Hva hjelper det å pansre seg når man har fienden under panseret?», spør forfatter Vigdis Hjort. Mens krigen brutalt herjer i Ukraina, foregår det samtidig en usynlig kamp, mot fiender generalene ikke ser. Også den krigen bør vi frykte.

Eksperter trekker fram økt fare for alvorlige dataangrep i kjølvannet av krigen i Ukraina. Før Russlands invasjon, ble det meldt om massive dataangrep mot landet. Ukraina har nå mobilisert alle undergrunnshackere til å delta i cyberforsvaret av landet.  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte på en pressekonferanse nylig at et cyberangrep kan utløse krig mellom Russland og Nato, under visse forutsetninger.

Samtidig kuttes det til sammen 200 millioner til Cyberforsvaret. Det er Forsvarets egen enhet med ansvar for å etablere, drifte og beskytte infrastruktur knyttet til Forsvarets virksomhet. Kuttet i statsbudsjettet forklares med at det er en del av langtidsplanleggingen. Men planleggingen tok ikke høyde for invasjonen i Ukraina, gjorden den vel?

Det er mange eksempler på dataangrep på store virksomheter, med alvorlige konsekvenser for dem som rammes. Ifølge PST står russiske og kinesiske hackere bak flere dataangrep mot norske offentlige etater. Både Stortinget og Nordland fylkeskommune har vært rammet, for å nevne et par. Næringslivet slipper heller ikke unna. Mange dataangrep blir stanset, men ikke alle. Nortura, Nordic Choice Hotels, Telenor og Amedia er noen av dem som hackere har klart å «kræsje», med alvorlige konsekvenser. Men heldigvis ikke med tap av liv.

Alle sier at de er godt forberedt, med egen it-avdeling og «brannmurer» som skal avverge angrep. Men det har mange ganger vist seg å være en illusjon. Dyktige hackerne finner alltid en ulåst «bakdør» inn i systemet. Hackerkollektivet «Anonymous», som står bak flere spektakulære aksjoner, har erklært cyberkrig mot Russland etter invasjonen av Ukraina. «Anonymous» klarte å komme bak de russiske brannmurene, hacket nettsiden til det russiske forsvarsdepartementet, og stenge den ned. Ingen er altså sikre.

Nå er Norge havnet på Russlands liste over uvenner. Er det noen som innbiller seg at russiske hackere vil ta hensyn til folk til folk-samarbeidet i Kirkenes hvis de bestemmer seg for et cyberangrep som hevn for Norges våpenstøtte til den ukrainske hæren? Hva hvis ondsinnede bestemmer seg for å slå ut el- og vannforsyningen, eller andre helt vitale deler av norsk infrastruktur? En uoffisiell cyberkrig, et lite takk for sist, uten at det kan spores tilbake til russiske myndigheter.

Det er nettopp det med langtidsplanlegging: den er lang. I mellomtiden er Europa totalt forandret.  For en vanlig, menige nordmann virker det strategisk helt ulogisk med mindre penger til cyberforsvar. Det digitale forvaret bør heller styrkes, på alle fronter. Den digitale krigføringen kan nemlig være nesten like farlig som konvensjonell krig. Også den kan koste liv.