torsdag 10. august 2017

Elefanten i glassbutikken

Mangemillionær Stein Erik Hagen skjønner simpelthen ikke
når det kan være lurt å holde kjeft.
«Jeg er millionær. Det er min religion», skrev den irsk-engelske forfatteren George Bernard Shaw (1856-1950). Man skulle nesten tro han hadde snakket med dagens norske milliardærer.

Mer skattelette til de rikeste - eller mer skatt å betale for vanlige lønnsmottakere - er en av de tydelige skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i valgkampen. I den forbindelse får vi stadige drypp fra dem som vil betale mindre skatt.
I juni var det den tidligere skikongen Bjørn Dæhlie – god for 363millioner i fjor – som raste over formuesskatten. Han «følte at det var litt tungt» å gå fra å være en som mottok statuer og medaljer, til å bli næringslivsleder der gode resultater straffes med formuesskatt. Som altså slett ikke er særnorsk, og beløper seg til beskjedne 0.85 prosent.

NHO fulgte opp tirsdag med en undersøkelse som viser at ni av ti bedriftseiere vil fjerne formuesskatten. Omtrent like overraskende som at ni av ti unger vil ha mer is, hvis du spør. Verken NHO eller andre kan dokumentere at fjerning av formuesskatten faktisk vil gi flere arbeidsplasser, og det påpekes fra kompetent hold at andre skattegrep vil hjelpe utsatte småbedrifter bedre. Likevel er det formuesskatten det sutres over.

Elefanten som virkelig tramper inn i glassbutikken –  igjen ­– er mangemilliardær Stein Erik Hagen. I et stort intervju med Dagens Næringsliv sier han å være rik er et skjellsord, og at «det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskaping, blir behandlet som en pariakaste her til lands».

Hagen skryter til og med av at datteren har spart 2,2 milliarder kroner i formuesskatt ved å flytte til Sveits. Og han skjønner simpelthen ikke at han samtidig gir verdens beste argument til dem som vil beholde formuesskatten, og at det noen ganger kan være lurt å holde kjeft.

Under finanskrisen i 2008 var gode råd dyre, ikke bare for vanlige folk, men også for landets rikeste.  Mange måtte stramme inn livreima. En av dem som tok grep, var selvsamme Stein Erik Hagen. Hans måte å spare på var blant annet å selge sitt Falcon 900EX jetfly for en pris i overkant av 250 millioner kroner.
Dessuten tok han et kikk i klesskapet, og fant ut at penger kunne spares. - Her om dagen diskuterte jeg med barna, og jeg sa at jeg hadde nok dresser for et par år, jeg trenger ikke kjøpe et nytt par på to-tre år. Sånn tror jeg det er for de fleste av oss, uttalte Hagen til DN den gang. I tillegg sendte han skjortene sine til skredderen i England for å skifte snipp, i stedet for å kjøpe nye. Det ble nevnt som et eksempel på hvordan vi alle kunne gjøre litt for å stramme inn forbruket.

Sende skjortene til England? Forsøket på å late som om mangemillionærer har det like vanskelig som vanlige folk når det er dårlige tider demonstrere bare at de som bor øverst i åsen, stort sett er langt ut på viddene.