torsdag 17. juni 2021

Fornuft og følelser

Si ordet "hval", og fornuften byttes øyeblikkelig
ut med følelser.                                                 
«Om hvalene er så begavet, hvorfor fortsetter de å svømme så nær Norge?», spurte den svenske komikeren og forfatteren Lasse Lindroth (1972-1999).

Årets vågehvalfangst startet 1. april, med en kvote på 1.278 dyr. Altså en bitteliten del av de rundt 100.000 vågehvalene som finnes i norske farvann. Havforskningsinstituttet holder telling. En bærekraftig utnyttelse av våre havressurser, uttaler fiskeriministeren til NTB, og oppfordrer oss til å spise mer hvalkjøtt. Men denne uka ble jeg klar over at statsfinansierte Norsk Sjømatråd ikke får lov til å markedsføre det sunne kjøttet; er det mulig?

Det er noe med hvaler som får ellers rasjonelle folk til øyeblikkelig å bytte ut fornuft med følelser. Mange husker sikkert hysteriet rundt Keiko, spekkhoggeren i suksessfilmen «Free Willy», som amerikanerne brukte vanvittige 20 millioner dollar for å frakte fra et akvarium i USA til Island. 546 journalister dekket seansen da US Air Force fløy Keiko dit i 1998. Keiko ble senere en turistattraksjon på Nordmøre, dit han klarte å svømme på egen hånd. Spekkhoggeren døde av lungebetennelse i 2003. Hvalen fikk en verdig, hemmelig begravelse kunne NRK melde i en egen sak. I ettertid er det laget et minnested for Keiko. Er det forresten noen som vet hvor hvithvalen Hvaldimir befinner seg i øyeblikket?

I dag er det bare Norge, Island og Japan som driver kommersiell hvalfangst. Norge gjenopptok fangsten i 1993, til kraftige protester fra utlandet. Det har gått hett for seg, med konfrontasjoner mellom dyrevernorganisasjoner og norske hvalfangere. Siden 1992 er minst seks hvalfangstskuter senket, eller forsøkt senket, mens de lå til kai. Politiet har ikke klart å oppklare noen av anslagene mot hvalbåtene. Hvalfangsten har gitt Norge et omdømmeproblem utenlands, men protestene har i stor grad stilnet.

Men fortsatt har de store havpattedyrene kraft i seg til å lage bølger. I mai satte Forsvaret i gang et forskningsprosjekt i Vestvågøy for å finne ut hva bardehvalen egentlig hører. Det er det ingen som vet i dag. Hvaler holdes fanget i et par døgn i et avgrenset havområde, der hørselen skal måles med samme metode som man undersøker hørselen på babyer. Hensikten er å finne ut om bardehval reagerer på seismikk og sonar. Målet er å beskytte bardehvalen og andre hvalarter mot menneskeskapt støy. Støy ble, nær sagt selvfølgelig. 50 forskere og over 60.000 signaturer er sendt norske myndigheter med krav om å stoppe hvaleksperimentet i Lofoten, fordi hvalene kan bli påført traumer av å svømme i Vestfjorden. Den norske sjefsforskeren stiller seg uforstående til kritikken.  

Hvalfangst er heller ikke kontroversielt i norsk politikk. At dyrevernorganisasjoner som NOAH vil ha slutt på all hvalfangst, overrasker ingen. Verdens naturfond Norge (WWF) støtte imidlertid norsk vågehvalfangst. Nå forsøker fungerende partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, å blåse liv i en død hvaldebatt. I et intervju med Dagbladet i mai i år sier Hermstad at MDG vil ta til orde for å forby fangst, fordi «Vi har en vanvittig blodig historie når det kommer til hvalfangst». Og det er jo riktig, historisk sett. Men i dag? En bærekraftig utnytting av en naturressurs, på linje med skreifiske og elgjakt.

Som Norges sjømatråd, med 13 kontor i utlandet, altså ikke får reklamere for. Trolig av redsel for negative reaksjoner internasjonalt, og en ny hvalkrig med Greenpeace og Sea Shepherd. Dermed går et stort marked tapt for en historisk og bærekraftig næring, og folk går glipp av ypperlig mat som en sunn hvalbiff.

Kan noen sende meg sausen …?