torsdag 26. november 2020

For lite - for sent

Trygve Slagsvold Vedum har all grunn til å le.

«Vi forsto den
tid vi levde i, og ga svar menneskene trodde på», ifølge Trygve Bratteli (1910-1984). Han var statsminister i to regjeringer ledet av Arbeiderpartiet. Dagens ledelse i Ap hadde tjent på å høre på Bratteli. Og det for flere år siden.

Meningsmålingene sender Senterpartiet til himmels. Nylig med en oppslutning på over 20 prosent. Trygve Slagsvold Vedum puster Jonas Gahr Støre i nakken, og Sp er nesten jevnstort med Arbeiderpartiet på landsbasis. Sp kan få tre på Stortinget fra Nordland, ifølge en måling utført for NRK. Ikke minst kaprer Sp velgere fra Arbeiderpartiet, men altfor sent har det gått opp for både Ap og kommentatorer med base i oslogryta at det kommende valget kommer til å bli et distriktsopprør. For folk ute i distriktet virker det som om Ap nå kommer haltende etter, i et forsøk på å stjele Vedums kjeledress og potensielle velgere.

Den norske statsviteren Stein Rokkan beskrev allerede på 1960-tallet skillet mellom sentrum og periferi som en latent konfliktlinje i norsk politikk. Samfunnsforskeren og SV-politikeren Ottar Brox lanserte begrepet «distriktspopulisme» omtrent samtidig. For Brox handlet populismen om å lytte til folket, som ifølge ham ble nedprioritert av eliten i Oslo. Dagens konfliktlinjer var altså tydelige allerede for 50 år siden. Distriktspopulismen, i positiv betydning, er tydelig for alle som vil se: Opprør mot kommunesammenslåinger, «nærpolitireformen», Forsvarets organisering, sentralisering av statlige arbeidsplasser og nedlegging av utdanningsinstitusjoner og offentlige kontorer. Det hjelper ikke at Ap sender partiets grasrot- og distriktsalibi, nestleder Bjørnar Skjæran fra Lurøy, ut i «krigen» med oppmøte både i «Dagsnytt 18» og «Debatten». Partiets distriktsmelding er for lite. For sent.

I takt med Senterpartiets frammarsj har den ene etter den andre bortforklart suksessen med populisme. I negativ betydning. Vedum er kalt bakstreversk, populistisk og kynisk av regjeringen. Ap-leder Støre har i intervju så sent som i juni i fjor uttalt at partilederen i Sp spiller på populistiske strenger. Senterpartiet har overtatt Fremskrittspartiets overlegne posisjon som «et populistisk parti». Gjennomgående negativt fra kommentatorer på det sentrale Østlandet, i et forsøk på å forklare en framgang de rett og slett ikke skjønner. Det må jo bety at alle som kaller Sp populistisk og Vedum populist, også mener at folk som vil stemme på partiet ikke vet hva partiet står for. En nedlatende holdning til potensielle Sp-velgere, som er forført av en populist, og som ikke vet sitt eget beste.

De som klistrer «populist» på Vedum i stedet for å diskutere politikk, gjør en stor tabbe. Det oser av forakt fra en elite – ja, elite - som fortsatt ikke har skjønt at det faktisk er et distriktsopprør på gang. Folk i distriktet er lei av å bli stemplet som idioter og uvitende bondeknøler som pent får finne seg i alt Stortinget vedtar.  

Politikere som undervurderer dømmekraften hos fotfolket som har valgt dem, kommer til å få seg en kraftig overraskelse ved valget i 2021. Da kan det være for sent.