tirsdag 3. februar 2015

Smittsom galskap

«Det er kun to ting et barn frivillig deler med andre – smittsomme sykdommer og morens alder», ifølge den berømte amerikanske barnelegen Benjamin Spock (1903-1998).

Førstnevnte kan være dødelig. Dette påfører noen foreldre sine barn. Med overlegg.

Smittsomme og farlige sykdommer, som vi trodde samfunnet hadde kontroll på, sprer seg i Vest-Europa. Også i Norge. En av disse sykdommene er meslinger. Meslinger dreper fortsatt barn verden over, i underkant av 200.000 årlig. I en rekke land er det nå store utbrudd. Faren er stor for at det samme skal skje i Norge, ifølge NRK.

Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde sykdommen i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000.

Årsaken er at foreldre i alternative miljøer nekter å vaksinere barna. Dette brer om seg, også i Norge. En av dem som forsvarer at barn skal påføres meslinger, er homøopat Gro Lystad. Hun viser til den kjente pedagogen Rudolf Steiner:

Meslinger er nemlig, ifølge Rudolf Steiner, en transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon, hevder hun. 

I det miljøet oppsøker foreldre med uvaksinerte barn hverandre for at ungene skal påføres sykdommer som meslinger, kusma og røde hunder.

Smitteringer, kaller de det. Smittsom galskap kaller jeg det.

Noen barn kan dø, innrømmer også homøopaten. Men pytt, pytt ... At unger, som med overlegg påføres sykdom, også kan overføre smitten til barn som er for små til at de er vaksinerte, er vel ikke så nøye.

Transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske? Pølsevev og lirumlarum. Det finnes ikke en eneste undersøkelse som kan bevise at barn blir bedre mennesker fordi de har hatt meslinger. Og overlevd.

Det lar seg ikke bevise, men brukes altså som begrunnelse. Det opprører.

Det er sunt med skepsis, også mot vaksiner. Og etter at bivirkningene etter massevaksineringen under svineinfluensaen i 2009 er blitt kjent  - minst 76 fikk narkolepsi  - er det lurt å tenke seg om. Mange vaksiner kan ha bivirkninger, for det meste i mild form. Eller ingen.

Vaksinene som brukes mot kjente barnesykdommer er vel utprøvd, i motsetning til influensavaksinen for seks år siden. Den massevaksineringen var panikkartet, og ikke forsvarlig.

Når vi tenker på hvor mange millioner barn som er reddet fra den sikre død, er det direkte tragisk at en gjeng alternative egoister setter barns liv, og mange tiår med helsearbeidet, på spill. Hvordan hadde verden sett ut uten f.eks. poliovaksinen? 

Det heter at den sunne fornuften ikke smitter. Ufornuften derimot ...

"Transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske?"
.