mandag 10. juli 2017

Med iskald beregning

Arktisk iskake - en av få ting som faktisk kan forsvare navnet.
«Du trenger bare å kjenne et objekt ved dets ordentlige navn for at det skal miste sin farlige magi», skrev den østerrikske forfatteren Elias Canetti (1905 – 1994).

Det gjelder altså å utnytte navnets magi. Og det gjøres til gagns!

Det kan ikke stemme at temperaturer på jorda stiger, for Arktis kryper nemlig stadig lenger sørover. 

I takt med regjeringens nordområdesatsing, og den generelt økende oppmerksomheten rundt Arktis og mulighetene der, er det om å gjøre å knytte navnet «arktisk» til nær sagt hva som helst. Arktisk klinger godt; langt ut over Nordkalottens grenser. Det er eksotisk og spennende. Det selger.

Da utenriksminister Espen Barth Eide besøkte Tromsø i januar i år, da sekretariatet for Arktisk Råd ble lagt til byen, sa han til avisa Nordlys: «Jeg er glad for at Norge er blitt vertskap for sekretariatet, og enda mer glad for at det skal ligge her i Tromsø, som er midt i Arktis» 
 
Utenriksministeren beveger seg på tynn is: Tromsø ligger ikke i Arktis, og er ikke hovedstaden i Arktis, selv om byen utvilsomt gjerne vil markedsføre seg slik.

I EU er alt nord for polarsirkelen Arktis. Selv om det ikke finnes noen vedtatt grense mot Arktis i sør, definerer Store norske leksikon at både Nordland og Troms ligger i subarktiske strøk, ut fra temperaturforholdene. Men subarktisk klinger ikke like godt. Det er bare nesten Arktis. Det holder ikke

Når utenriksministeren kaller Tromsø for Arktis, så er det bevisst og i tråd med regjeringens politikk. Statsviter Ingrid A. Melby har studert Nordområdemeldingen, og viser til at det er en utvikling på 2000-tallet fra å omtale Norge som et land med en arktisk tilhørighet, til å omtale hele Norge som et arktisk land.

Det gjelder å komme i posisjon, og markere revir. At hele Norge ligger i Arktis gir mer tyngde enn bare en liten flik av Finnmark.

Noen forsøker å sette grenser, der de hører hjemme. Leder for Botanisk hage i Tromsø, Arve Elvebakk, mener Arktis må defineres ut fra klima og vegetasjon, og da faller hele Nord-Norge utenfor. Bortsett fra en liten snipp av Finnmark.

Han blir stort sett møtt med en kald skulder. Nå vil alle sole seg i glansen fra Arktis.

Arktis er brennhett, i overført betydning, og myndighetenes pengesekk for midler til prosjekter med et anstrøk av arktisk krydder, har vært vidåpen. Det er arktisk sinfonietta, arktisk kultur, arktisk landbruk, arktisk maritim klynge, arktisk kokk, arktisk meny (med medlemsbedrifter som ikke engang ligger nord for polarsirkelen) og ja:

Oppskrift på arktisk iskake finner du også på nett. En av de få tingene som virkelig forsvarer navnet.

Utenriksministeren og andre presumptivt opplyste menneskers slumsete omgang med det geografiske området Arktis er neppe tilfeldig. Det er iskald beregning. Arctic Race of Norway lokker og fenger, og markedsføringseffekten i resten av Europa er stor.

Men selv om Bodø ligger nord for polarsirkelen gjør ikke det sykkelrittet i august til et arrangement i arktiske strøk. Langt der ifra. Bokstavelig talt.
 
(Apropos skrevet i 2013, aktuell igjen i dag).