fredag 19. juni 2015

I skyggen av palmene

«Innvandrere i Norge må lære seg norsk. Det samme må spanjoler i Spania gjøre, hvis de vil jobbe med nordmenn», uttalte Carl i Hagen (Frp) for noen år siden. Han fikk durabelig kjeft for den uttalelsen. Hagen tilhører selv den store bølgen av nordmenn som helt, eller delvis, har flyttet til Spanias solkyst.

Langt fra alle har lært seg spansk. Det må de betale for nå.

Den store utvandringen fra Norge til varmere strøk startet for 20 år siden. I dag har rundt 20.000 nordmenn meldt flytting til Spania, og de bor i store kolonier, de fleste på fastlandet. I tillegg bor omtrent like mange store deler av året på Costa Blanca eller Kanariøyene, uten at de formelt har meldt flytting.

Til sammen en middels stor norsk by, med andre ord. Blant nordmenn kalles da også Torrevieja for «Torvika». Nordmenn har simpelthen invadert byen og gitt den nytt navn.  

De var relativt unge og spreke da de dro. Nå er de gamle. Mange er ensomme fordi venner eller ektefelle har gått bort, eller de har flyttet hjem. Det tidligere så trivelige sosiale nettverket med andre nordmenn er borte, og da er veien kort til nærmeste bar.
Ikke trenger en å være redd for å skli på hålka og brekke lårhalsen heller.

De siste dagene har NRK fortalt oss om tilstanden i skyggen av palmene. Vinteridyllen slår sprekker. Den norske eldrebølgen i Spania handler også om alkoholmisbruk, ensomhet, sykdom og andre sosiale problemer. Sjømannskirken ropte tidligere i år varsku om utviklingen. Det er bruk for dem 24 timer i døgnet. Antall sosialsaker – altså en akutt nødsituasjon - er mer enn doblet fra 2010 til 2014, fra 353 saker til 782.  

I det daglige har kanskje ikke nordmenn bruk for å kunne spansk; de omgås ikke spanjoler mer enn høyst nødvendig. De holder seg til sine egne. Men den dagen de trenger mer enn øl og mat i butikken, blir situasjonen en annen. Da er det det spanske helsevesenet som må ta seg av nordmenn i nød. At svært mange av dem ikke snakker spansk, selv etter 20 år i landet, gjør ikke saken enklere for noen av partene. Det kan tvert imot gjøre en vanskelig situasjon enda vanskeligere.

Byråden for sosiale saker i Alfaz del Pi sier det rett ut: Nordmenn som kommer til Spania for å bli, må lære seg språket. Eller for å si det på Carl I Hagens måte: Folk som har opphold i landet må lære seg å snakke med de innfødte.

Nå er den triste delen av utvandringen til Syden satt på dagsorden. Eldrebølgen har skylt inn over Solkysten. Ettersom Carl I. Hagen og Frp er sterke tilhengere av å hjelpe folk der de bor, i stedet for å la dem komme til Norge, regner jeg med at partiet ordner opp for klimaflyktningene i Spania.

"Veien er kort til nærmeste bar. Ikke trenger en å være redd for å skli på hålka heller"