mandag 16. mai 2022

Dagen derpå

I år har mange fått øynene opp for hvor brutal
russefeiringen er. Det kan ikke fortsette.         
«Det er hardt å være en taper, der hvor tapere er forbudt», synger Ole Paus på albumet «Garman» (1972). Altfor mange ungdommer kan skrive under på akkurat det.

Vårens «vakreste» eventyr er over, og 18. mai våknet mange ungdommer til en skikkelig dagen derpå. I dobbelt forstand. Hele russefeiringen har eskalert ut av enhver proporsjon. Heldigvis finnes det ikke tilsvarende i noe annet land. Det er en kynisk industri som håver inn penger på betalingsvillige tenåringer. Rådyre russebusser, der den beste kåres. Klær og annet stæsj som alle bare ha. Hvert år kommer det nye russelåter med til dels sjokkerende innhold, og der den «beste» vinner. Allerede på ungdomsskolen betaler jenter med sex for å få «rulle» med guttene i den kuleste russebussen, ifølge Aftenposten.

I år er det kommet ny ammunisjon i kritikken av russefeiringen. Etter at modige Jonas Rys Sakrisvold sto fram og fortalte om hvordan han plutselig fikk melding om at han ble utestengt fra sin egen russebuss, uten noen nærmere begrunnelse, har flere andre ungdommer fortalt om den brutale prosessen som foregår – helt fra ungdomsskolen. Ungdommer blir frosset ut av det de trodde var vennegjengen. Jonas mistet alle venner og bekjente, måtte sitte alene i kantina på skolen, og hadde ingen å gå til. Det ble ingen russefeiring. Det er hjerteskjærende. Og uakseptabelt.

Vi kan ikke innføre kollektivt forbud mot russefeiring, så spørsmålet blir da: Er det ingen voksne hjemme? Å få ungdommer til å oppføre seg – og «ta ned» russefeiringen generelt - er ikke skolenes ansvar. Det er foreldrenes. I tillegg til å servere russefrokost og dele ut gratis kondomer, må foreldre slutte å sponse russebusser og dyre turer. De må kort og godt si nei, uansett hvor mange ganger de får høre «jammen, alle de andre …».

Nei, jeg tror ikke ungdommene er verre nå enn før. Og ja, feiring etter 13 års skolegang er dem vel unt. Men rammene og mulighetene har endret seg, og med et skuldertrekk har voksne sett på at russefeiringen har blitt lengre, dyrere, råere, fuktigere og farligere. Som russetur allerede før du har begynt på siste året. Miksen tusen ungdommer samlet i landet kalt Syden, gruppedynamikk, fri flyt av billig alkohol og langt hjemmefra, er en farlig cocktail. På alle måter.

Nå tar lederen for barn og unge i Viken til orde for at russebussene bør avskaffes, og russefeiringen flyttes til etter at vitnemålene er utdelt. Det er det eneste fornuftige, selvsagt. Men det er vanskelig å se for seg et nasjonalt forbud mot festing i mai. Eller russebusser, som i realiteten er rullende diskotek i 80 km/t med mer eller mindre fulle og usikrede ungdommer om bord. Heldigvis ser bruken av russebusser og -biler ut til å gå ned, ifølge Statens vegvesen. Likevel må voksne ta ansvar. – Utenforskap har blitt en for stor del av russetiden. Hvis vi voksne bare står og ser på, er vi med på å støtte det, sier ombud Bodil J. Houg til TV2. Nettopp.

Det går en rød tråd gjennom russefeiringene gjennom mange år: Voksne autoriteter har abdisert. Men det finnes en metode, i alle fall før avkommet kan slå i bordet med å være 18 og myndig: Mitt hus, mine regler. Så lenge du bor under mitt tak, og jeg betaler regningene, er det jeg som bestemmer. Pugging og pensum først, party etterpå. Punktum.

Det er upopulært, men sånn er det å være voksen. Det blir selvfølgelig et helsikes liv med krangling, slamring med dørene og furting på rommet i ukevis. Noe som for øvrig viser hvor lite voksen en 17-åring er.