onsdag 3. juli 2013

Livets ups and downs...

Hun gjorde et sterkt inntrykk og en fenomenalt god jobb, ungjenta som traff statsminister Jens Stoltenberg i Stortinget onsdag. Marte Wexselsen Goksøyr har Downs syndrom, og møtte politikerne iført svart t-skjorte med følgende tekst: «Utrydningstruet».
Ja, det er hun.
Bakgrunnen for den modige jentas velforberedte møte med makta er Arbeiderpartiets programpost om ultralyd av alle gravide allerede i 12. svangerskapsuke, ikke i 18. uke som i dag. I en kronikk i VG nylig trekker Marte sammenligninger med Nazi-Tyskland, der barn med ulike funksjonshemninger ikke hadde livets rett. Med ultralyd i 12. uke kan fostre med indikasjoner på Downs syndrom, eller andre funksjonshemninger, aborteres bort.
Og det er nettopp det som skjer. Da Danmark innførte tidlig ultralyd, ble antallet Downs-barn halvert.
Statsministeren ønsker ikke en modell der en leter spesielt etter indikasjoner på Downs syndrom. Nei, selvfølgelig gjør han ikke det.
Men la oss være ærlige, folkens: Tidlig ultralyd til alle gravide vil bety at kanskje de fleste av de ca. fem barna som fødes med Downs i Nordland årlig, aldri kommer til å se dagens lys. Også barn med andre typer funksjonshemninger – fra den letteste misdannelse til multifunksjonshemninger – kommer det til å bli færre av.
Ingen vil si dette høyt, heller ikke Aps parlamentariske leder Helga Pedersen, som er for tidlig ultralyd. Begrunnelsen er blant annet at alvorlig sykdom hos fosteret kan avdekkes tidlig. Men det påvises for eksempel ikke hjertefeil så tidlig i svangerskapet. Helsegevinsten er i det hele tatt minimal.
Uroen som kan skapes hos den gravide, er derimot maksimal.
Kanskje hadde det bidratt til en annen holdning til mennesker med Downs, med et annet navn på kromosomfeilen. Downs syndrom er oppkalt etter den britiske legen John Langdon-Down, som beskrev sykdommen på slutten av 1800-tallet. Tenk om legen hadde hett Up i stedet for Down, sa mammaen til et Downs-barn en gang.
Ups syndrom er utvilsomt en mer passende beskrivelse på lynnet og humøret til menneskene som det blir stadig færre av. At vi ikke ser at samfunnet blir fattigere uten dem, skyldes at vi er blinde.
Jeg bebreider ingen for de valgene de gjør. Men jeg anklager politikere som vil legge til rette for at det offentlige helsevesenet kan brukes til sortering av mennesker.
Det er mer subtilt og humant, bedre kamuflert og pyntet på, men det endrer ikke faktum: Downs-jenta i Stortinget har rett når hun henviser til Nazi-Tyskland. Til slutt er alle helt A4.
Og samfunnet har ryddet av veien denne delen av livets helt naturlige ups and downs ...

 "Vi rydder av veien livets helt naturlige ups and downs ..."