torsdag 24. februar 2022

Hva ville Gerhardsen ha sagt?

Einar Gerhardsen hadde rødmet av skam over
dagen tillitsvalgte i Arbeiderpartiet.                   

«En som har
fått tillitsverv i en arbeiderorganisasjon – enten det er i et parti eller fagforening, i et fagforbund, en partiavis, et kommunestyre eller Stortinget – er ikke lenger noe alminnelig privatmenneske. Alt det han gjør, av godt eller vondt, svekker eller styrker arbeiderbevegelsen. De alminnelige mennesker er nå engang slik at de ofte dømmer en bevegelse etter den måten bevegelsens talsmenn og tillitsmenn opptrer på. En god tillitsmann må derfor under alle forhold, i sin private som sin offentlige opptreden, huske sitt ansvar og sine forpliktelser overfor den organisasjonen og de kamerater som har valgt ham». Fra Einar Gerhardsens bok «Tillitsmannen».

Den tidligere «landsfaderen», samfunnsbyggeren og Ap-statsministeren gjennom tre perioder fra 1945 til 1965, kan være glad for at han slipper å oppleve hvordan de fremste tillitsvalgte i dag forvalter arven. Det har vært så mange skandaler. Så mange saker som ikke er Stortinget verdig, og som svekker tilliten til Aps politikere. Bare de siste månedene: I november i fjor ble Eva Kristin Hansen presset til å trekke seg som stortingspresident etter juks med pendlerbolig. I januar ble Hege Haukeland Liadal dømt til sju måneders ubetinget fengsel for grovt bedrageri med falske reiseregninger. 

Og nå sist: VGs avsløring av nestleder og partiets ubestridte stjerne Hadia Tajik: En fiktiv, tilbakedatert leieavtale for en leilighet hun aldri brukte eller betalte for, mens hun bodde gratis i Stortingets pendlerleilighet. Saken er til forveksling lik den som gjorde at Kjell Ingolf Ropstad måtte si fra seg statsrådtaburetten og ledervervet i KrF. Tajik insiterer på at hun ikke har gjort noe galt, og hevder hun har hatt ekstra utgifter da hun bodde hos foreldrene. Det kan ikke dokumenteres, og er mildt sagt lite troverdig. Nå vil Tajik «frivillig» betale skatt for årene 2006-2010.

Nei Tajik; det er ikke «frivillig» skatt. Det er mulig dokumentfalsk og penger du helt bevisst har unndratt fellesskapet. Nå forsøkes det å legge saken død. Men skaden har allerede skjedd, selv om saken skatterettslig er foreldet. Det er ytterst pinlig for statsråden med ansvar for Nav at statsråden selv bevisst har utnyttet systemet til egen fordel, og nå vil betale seg ut av skandalen. Nav lar ingen slippe unna med dårlige unnskyldninger om alder eller manglende kvitteringer.

Det er ikke bare Ap som kommer i et dårlig lys etter Aftenpostens mange avsløringer om misbruk av egne privilegier. Flere partier har saker som hver på sin måte bidrar til politikerforakt, og som svekker tilliten til både det politiske systemet og de fremste tillitsvalgte. Gerhardsens «Tillitsmannen» gjelder for alle. Dessverre tyder alt på at heller ikke Arbeiderpartiets tillitsmenn og -kvinner har lest den.