onsdag 3. november 2021

Barns lek med døden

Den sørkoreanske serien "Squid Game" har
fått skylden for hvordan barn leker.              
«Barndommen er det riket der ingen dør», mente den amerikanske forfatteren Edna St. Vincent Millay (1892-1950). Det kommer an på hvordan man ser det.

«Squid Game» er en sørkoreansk tv-serie, som er blitt enormt populær. Kort sagt handler det om mennesker i desperat pengenød som blir invitert til å delta i et spill med livet som innsats.  Det konkurreres i kjente, enkle barneleker, og den som vinner kan håve inn store pengesummer. De som taper, blir skutt og dør. På Netflix har serien en aldersgrense på 16 år, men i hjemlandet har den 19-års aldersgrense.

Med aldersgrense på 16 år i Norge skulle en tro småunger ikke har fått med seg serien. Men den har nådd barneskolen, og også barnehagen, melder NRK. Barna i Gvarv læringsverkstedet barnehage leker «rødt og grønt lys». En lek de har lekt mange ganger før, lenge før serien «Squid Game» kom på tv. Men denne gangen har leken utviklet seg til det mer voldelige, og det tilskrives serien.  – De ble «drept» hvis de ikke gikk videre i leken, forteller styrer i Gvarv læringsverksted barnehage, Liv Fossheim. Barna mener dette er en harmløs lek. Likevel foreslås det nå at voksne skal være ute og veilede barna i leken. Det er ingen god idé.

Voksene får altså lettere panikk over at unger blir «drept» under lek, og sender tekstmeldinger til foreldrene. Men lenge før tv-en kom til Norge var det å «dø» en del av selve leken. Tenk på cowboy og indianer, med henholdsvis knallpistol og pil og bue. Det var om å gjøre å «drepe» flest mulig av fienden, som måtte legge seg ned og spille død hvis de ble truffet. Barneleker og sang som «Bro, bro brille» er ikke akkurat for sarte voksne. «Fare, fare, krigsmann, døden skal du lide»…,  og den som fanges havner i den sorte gryte. Kokt, der altså. Jentene hadde sine måter å leke «død». For eksempel tok den onde stemor livet av jenter ved at de måtte spise et forgiftet eple. Og så «døde» de. Og måtte ligge der «død» til prinsen kom.

Det finnes utallige eksempler på barneleker som har nettopp døden som en del av spillet, men som har ingenting å gjøre med den sørkoreanske tv-serien. Og som ikke ble oppfunnet etter at tv-en kom til landet. Det er noe panikkartet over en reaksjon der fagfolk anbefaler at ungene skal veiledes i leken. Barn leker voldsomme leker, det har de gjort til alle tider. Det er en måte å bearbeide voldsomme inntrykk på. Forsøk på å forby det, eller «veiledning» av leken, fører bare til at ungene stikker seg vekk for å gjøre forbudte og skumle ting. Jo mer forbudt, jo mer spennende.

Bare i tilfeller der voksne observerer direkte voldelig lek -  på ordentlig altså - og lek som kan være direkte farlig, er det greit å gripe inn. Ellers har ungene rett på privatliv de også. Leken er en av de sonene ungene skal få ha i fred, så langt som mulig. Derfor bør bekymrede voksne besinne seg mens leken ennå er god.