onsdag 11. februar 2015

Strøm uten sikring

«Hvis all utvikling var overlatt til ingeniørene, ville vi hatt perfekte parafinlamper, men ingen elektrisitet», ifølge geniet Albert Einstein (1879-1955).

Flott at i alle fall parafinlampene virker. Om ikke annet.

Nå har vi vært der igjen; tusenvis av mennesker uten elektrisitet. Lofoten har vært omtrent mørklagt. I Steigen satt ordføreren fortsatt i mørket søndag kveld, sammen med folk i 20–30 andre hus. Tirsdag var fremdeles et par husstander uten strøm.

Nå kan jo steigværingene dette med å «stormkose» seg; de har vært ute en vinternatt før. Eller flere. I 2007 var Steigen uten strøm i ei uke etter at ei kraftledning blåste ned. Det var i kaldeste januar.

Nord-Salten Kraftlag var – og er – ansvarlig for at infrastrukturen fungerer. Tross millionoverskudd i årene før den lange, svarte natta senket seg, var linjenettet så dårlig at master knakk som fyrstikker da det ble et gjennomsnittlig, nordnorsk uvær. 

Tre millioner i bot, og løfter om bedring, har ikke hjulpet stort, ser det ut til. Selv med hjelp av lommelykt. Steigværinger har igjen vært strømløse over lengre tid.

Men det er ikke bare folk i Lofoten og Steigen som altfor ofte påtvinges peiskos og stearinlys. Helt på tampen av januar ble bryteren skrudd av sånn at nordre Nordland, Troms og Finnmark gikk i svart. Nesten en hel landsdel ble koblet fra.

Ikke siden 1995 har vi opplevd noe lignende i Nord-Norge. Da gikk strømmen en vinterdag og mørkla landsdelen totalt.

Allerede den gang ble sårbarheten i nord påpekt. I den grad noe er gjort på de 20 årene som er gått, er det ikke nok.

Statnett, som altså eies av staten ved Olje- og energidepartementet, har følgende samfunnsoppdrag: «Statnett har ansvaret for å utvikle og drifte kraftnettet slik at det til enhver tid møter kravene som samfunnet har til energisektoren».

Og hvordan har så Statnett utført dette samfunnsoppdraget? Under enhver kritikk.

Det var dårlige overføringslinjer mellom sør og nord som la en hel landsdel i mørke for 20 år siden, og det var dårlige overføringslinjer som mørkla Nord-Norge i januar. 

Det er riktignok et lyspunkt. Arbeidet med ny kraftlinje fra Ofoten og nordover er endelig kommet i gang.  Det er ikke en dag for tidlig. Tvert imot. Det er mange år for sent.

De er forståelig at et stevnemøte med «Ole» kan få uønskede følger, selv om alle forholdsregler er tatt. Men hvor store konsekvensene blir, er avhengig av utgangspunktet. Det var (og er) altfor dårlig i det så mye lovpriste nordområdet.

Kan vi håpe på at regjeringens ansvarlig statsråd kommer til å se lyset?

"Tre millioner i bot, og løfter om bedring, har ikke hjulpet stort"