torsdag 25. mars 2021

En helt ny verden

Bilde fra den israelske serien "Shtisel", som tar oss 
              inn i det ultraortodokse jødiske miljøet i Jerusalem.              

«Å skrive krim er som husarbeid, du rydder opp i kaos», ifølge krimforfatter Unni Lindell. Nå er det sesong for storopprydding.

Det særnorske fenomenet påskekrim står for døra. Ingen andre land har denne påsketradisjonen, som ifølge Wikipedia muligens har sitt opphav i en vellykket reklamekampanje for kriminalromanen «Bergenstoget plyndret i natt», utgitt under pseudonymet Jonathan Jerv. Boka ble lansert på dramatisk vis i Aftenposten lørdag 24. mars 1923, dagen før palmesøndag, men en tilsynelatende ekte overskrift øverst på første side. Siden har utviklingen gått gradvis, til påske og drap i dag er synonymer. Altså ikke det drapet som skjedde da Jesus ble spikret på korset for snart 2000 år siden, men stadig mer innfløkte, grusomme og utspekulerte drap i et drama over flere dager, og som får sin løsning i siste episode 2. påskedag.

Allerede fredag før palmesøndag, legger NRK sine fire påskekrimserier ut på strømmetjenesten. Tradisjonell, britisk krim som speiler det som er siste mote innen sjangeren. I tre av fire serier ledes etterforskningen av en pen, kvinnelig og passe gammel etterforsker som ofte går i sko med usannsynlig høye hæler, også ute i felt. Disse tøffe damene kan selvfølgelig være forbilder og inspiratorer for alle jenter som vil bli politi, men veldig realistisk er det ikke. Hverdagen i det virkelige liv ser annerledes ut. Underholdende tidtrøyte kan seriene likevel være, for alle oss som likevel må holde oss hjemme, og ha så få besøk som mulig,

Det finnes alternativer til ganske forutsigbare krimserier for dem som har tilgang til Netflix eller HBO. Faktisk har det åpnet seg en helt ny verden; for når så du en serie fra Tyrkia, Israel eller Spania på de største tv-kanalene? Nettopp. Så viser det seg at det lages kvalitetsserier og -filmer som aldri fortrenger britisk krim eller amerikanske såpeserier, bortsatt fra kanskje på NRK2. En sjelden gang. Sjekk ut israelske «Shtisel» og tysk/amerikanske «Unorthodox» på Netflix, som tar oss med inn i ultraortodokse jøders liv i Jerusalem. Eller «Ethos» på samme kanal, som på en strålende måte beskriver hvordan Tyrkia slites mellom de konservative, muslimske samfunnene fortrinnsvis på landsbygda, og de vestlig orientert og moderne menneskene i storbyen. Høyaktuelt i dagens Tyrkia. Spanske «Patria» på HBO handler om hvordan den spanske separatistorganisasjonen ETAs herjinger, som tok 800 liv, preger to familier gjennom tre tiår. Strålende serie, men hopp over den dubbede versjonen, velg den spanske. Flere kvalitetsserier som både fenger seerne og gir innsikt, kunne vært nevnt.

At de store tv-kanalene, ikke minst statsfinansierte NRK, fortsetter å forsyne oss med halvgode serier når det finnes så mye kvalitet, og dermed sender seere til strømmetjenestene, er…  Ja, faktisk: nesten kriminelt.

God påske!