søndag 7. november 2021

En ubehagelig bivirkning

Å påføre barn og unge sykdom med vilje er
ingen god idé.                                              


«Det heter
den sunne fornuft fordi den ikke smitter», mente den tyske forfatteren Otto Ludwig (1813-1865).

Han har rett – og dette må gjentas. Nå er det korona foreldre vil påføre sine barn. I Gloppen er kommuneoverlegen kjent med at det planlegges smittefester for barn og unge, ifølge NRK. Unger ned i barnehagealder skal påføres smitte. Tanken bak er i og for seg grei: Barn blir sjelden alvorlig syke av covid-19, og er barnet først smittet opparbeider kroppen immunitet. Men den ubehagelige bivirkningen av smittefestene, er at unger og ungdommer kan være syke uten at de engang merker det. De kan bringe smitten videre, til foreldre for eksempel, som selv om de er vaksinerte, kan viruset med seg på arbeidsplassen. Så har vi det gående igjen. I Gloppen har smitten eksplodert, noe som kan føre til smittestengte skoler, barnehager og helsetjenester.

Dette skjer altså samtidig som smitten stiger urovekkende i flere norske kommuner, som Tromsø og Trondheim. I Tromsø er kapasiteten på UNN sprengt, og operasjoner må utsettes. Strenge tiltak innføres; det er nesten «rykk tilbake til start». I Nordland er to døde av korona i løpet av vel ei uke, og Nordlandssykehuset har gått til gul beredskap. Trondheim vurderes strenge tiltak. Verdens helseorganisasjon (WHO) er dypt bekymret over den urovekkende økningen i koronasmitte i Europa, med de konsekvensene det kan få for antallet som blir alvorlig syke, og kapasiteten i helsevesenet.

Samtidig sier en professor i immunologi ved Cambridge-universitetet at smittefester for unge kan bli et fenomen helsemyndighetene må regne med. Folk vil invitere til fester slik at unge ikke risikerer å bli syke når de blir eldre. Men ettersom vaksine nå er godkjent også i Norge for barn og unge mellom 12 og 15 år, er det strengt tatt ingen grunn til å invitere til smittefester. Det er bare å ta vaksinen. Vaksinen fikser ikke alt. Men den hjelper på.

Dette er ikke noe nytt fenomen. Det finnes lukkede grupper i sosiale medier der foreldre søker etter smitteringer. De ønsker å påføre sine barn sykdommer som meslinger, røde hunder og vannkopper. Vaksinemotstanderes egoistiske innsats for å holde liv i potensielt dødelige barnesykdommer har vi altså også i Norge. Foreldre som unnlater å vaksinere – og som selv kanskje er vaksinert på alle bauger og kanter - skjønner ikke hva de leker med. WHO hadde håpet å utrydde meslinger for godt innen 2015. På verdensbasis døde 140.000 mennesker av sykdommen i 2018. I perioden 1999- 2018 ble det rapportert om til sammen 127 dødsfall på grunn av meslinger i EU- og EØS-land. Utbruddet var så stort at Folkehelseinstituttet advarte mot å ta uvaksinerte barn med på ferie til en rekke land. Over 20.000 ble smittet i Europa bare i 2017.

Nå har flere land påbudt vaksine for innbyggere for å få bukt med pandemien, enten for enkelte yrkesgrupper, som helsepersonell, eller hele befolkningen over en viss alder. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) slo i vår også fast at obligatorisk vaksinering er «nødvendig i et demokratisk samfunn». Ingen stat har rett til å tvangsvaksinere befolkningen, men sanksjoner kan settes inn. Overført til Norge: Regjeringen har mulighet til å påby vaksine i spesiell tilfeller, men det er ikke aktuell politikk. Vaksinering skal være frivillig. Men når smittede nå igjen dør på sykehus og helseinstitusjoner, blant annet fordi uvaksinert helsepersonell kan ha brakt viruset med seg, er det på tide å flytte uvaksinerte til andre jobber enn direkte kontakt med pasienter. Litt som med røykerne. Ditt valg å røyke, men da får du gjøre det et annet sted.

Når vi tenker på hvor mange millioner som er reddet fra alvorlig sykdom eller den sikre død på grunn av vaksinering, er det direkte tragisk at noen tror de kan fikse pandemien selv. Hele pandemihåndteringen kan settes i spill fordi noen heller vil ha smittefester. De bidrar til at pandemien tar siste stikk …