torsdag 25. august 2022

Et kvinneproblem

Une Bastholm har trukket seg som leder for MDG.
«Et hovedproblem for alle yrkeskvinner er at hva de virkelig trenger, er en kone», ifølge den britiske politikeren Teresa Gorman (1931-2015). Det kan mange kvinnelige politikere skrive under på.

Nylig ble det kjent at Une Bastholm trekker seg som leder i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Bastholm var ikke bare partileder, men er også stortingsrepresentant og mor til to i barnehagealder. Hun ønsker mer tid med familie og barn, og skriver selv at hun har erkjent at hun ikke har tiden og energien lenger som kreves til å lede partiet. Hun føler seg «strukket». Det er høyst forståelig, og en følelse mange kvinner har kjent på. Nå fungerer en mann hvis barn har flyttet hjemmefra som partileder inntil en ny kan velges.

Mange menn har også følt på at de trekkes i alle retninger, mellom familie og karriere. Men den velkjente tidsklemma har ulike konsekvenser for kvinner og menn. Handelshøyskolen BI har gjennomført en studie om barn er en karrierebrems i politikken. Det er funnet betydelige kjønnsforskjeller. Når kvinnelige politikere får barn, faller sannsynligheten for å bli valgt dobbelt så mye som for menn i tilsvarende situasjon. Sannsynligheten for lederposisjoner i kommunestyret faller også markant for kvinner sammenlignet men menn. Annen forskning viser også at viktige posisjoner i norsk politikk deles ut etter ansiennitet. Den norske politiske elite består i stor grad av personer som tålmodig og uten avbrudd har klatrer karrierestigen innad i partiene. For forskerne er det derfor ikke overraskende at karrierebremsen som dokumenteres vedvarer i flere valgperioder.

Mannlige politikere har en kone som tar seg av ungene mens de er små. Menn kan derfor fortsette å bruke tid på sin politiske karriere, med møter på kveldstid og i helgene, mens karrieren til kvinnelige politikere bremses når de får barn. Det er ingen bevisst utfrysing fra partiledelsen. Derimot spiller organisering av det politiske arbeidet en stor rolle. Blant annet er det langt flere kvinner under 40 år med barn i kommunestyrene der møtene holdes på dagtid, enn i kommunene som har kveldsmøter, viser studien. Et enkelt grep for å sikre at kvinner blir i politikken, og ikke forsvinner ut når de blir mødre. Så da kan man lure på hvorfor dette ikke er gjennomført for lenge siden, i alle kommuner. For alle har rett til fri fra jobb for å fylle verv i kommunestyret.

Kvinner er fortsatt underrepresentert i norsk politikk, til tross for at de fleste partiene har innført kjønnskvoter for flere tiår siden. Dette er altså én av forklaringene: kvinner har stort sett ikke «koner» som tar seg av alt på hjemmefronten sånn at hverdagene kan sys sammen på en måte som er til å leve med. Og det er kvinner som i stor grad føler at det er deres ansvar å trekke seg fra tidkrevende verv mens ungene er små. I høst skal tusenvis si ja eller nei til om de vil stå på valglistene til neste års valg. At kvinner med små barn sier nei er et demokratisk problem, og en utfordring for det enkelte politiske parti. Alle kvelds- og helgemøter kan ikke elimineres, men noe må gjøres. Hvis partiene altså mener alvor med at de ønsker kvinner i politikken.