torsdag 23. juni 2022

Hvis tillit er viktig

Fylkestingsgruppen til Nordland Senterparti.
«Det hjelper ikke å ha rett, hvis du ikke er i en posisjon hvor du er troverdig», skriver psykolog Arnhild Lauveng i boka «Unyttig som en rose» (2006). Og det er der de er, mange politikere: De er ikke troverdige. Dessverre.

Mandag ble det klart at 28 stortingspolitikere og 17 tidligere regjeringsmedlemmer har fått varsel om skattesmell for perioden 2017-2021 på grunn av pendlerboligene. Til sammen er nær ti millioner kroner ikke innberettet for beskatning. Enkelte får krav på flere hundre tusen kroner. Det er bra, og helt nødvendig, at Skatteetaten behandler politikerne på samme måte som alle andre som må skatte av fordeler. Og det er vanlig praksis at etaten ikke oppgir navn på dem som får straffeskatt.

Derfor har VG forsøkt å finne ut hvem av dem som har vært i medienes søkelys som faktisk må skatte. Mandag stilt avisa spørsmål til en lang rekke politikere. De eneste svarene VG fikk var fra politikere som ikke har mottatt varsel om straffeskatt. Selvfølgelig tror de fleste da at de nettopp er det; berørt. For ellers har de vel ingenting å skjule? Tirsdag sto en av dem, Torgeir Knag Fylkesnes (SV) fram. Senere har Emilie Enger Mehl (Sp), Anette Trettebergstuen (Ap) og Torbjørn Røe Isaksen (tidligere statsråd fra Høyre) opplyst om sine saker. På den måten har de tatt grep om egen sak, og lagt den død.

Nylig har Nettavisen også avslørt at fylkespolitikerne hvert år gir seg selv midler for at partiene skal kunne gjøre jobben på fylkestingene. Det er ingen krav til offentlighet rundt bruken av disse pengene. Nordland fylkeskommune er likevel – prisverdig nok - den eneste som har åpenhet rundt ordningen sånn at det mulig å få innsyn i hva partiene bruker skattebetalernes penger til. Nordland er også det fylket som bevilger minst, «bare» 1,3 millioner kroner. Det er likevel såpass raust at enkelte partier ikke klarer å bruke opp tilskuddet, som MDG. Andre bruker pengene til mer og mindre faglig begrunnede turer til utlandet.

Midlene kommer uten betingelser. På spørsmål fra Nettavisen om å få se regnskapet, setter enkelte partier seg helt på bakbeina. Som Nordland Senterparti, som nektet avisen innsyn. Den fikk likevel se regnskapene - via Nordland fylkeskommune. Hemmeligholdet i Sp gjelder ikke bare Nordland, men i alle fylkeslag Nettavisen har hatt kontakt med. Og da kommer spørsmålet automatisk: Hva har Senterpartiet å skjule? Det er ikke kommet fram spesielt kritikkverdige forhold her i fylket, og det er heller ikke poenget. Poenget er at Sp selv skaper inntrykk av at fylkespartiene har noe å skjule.

Det ikke er noe krav om offentlig innsyn i denne fylkeskommunale partistøtten. Det bør det helt åpenbart være. Spesielt når politikere bevilger penger til seg selv, uten konkrete regler om hva de skal brukes til. Det hjelper ikke å ha rett til hemmelighold, formelt sett. Nettopp den troverdigheten har politikere selv ødelagt gjennom de mange avsløringene de siste årene om pendlerboliger, reiseregninger og etterlønn.

Bruk av offentlige midler, uansett til hva, må være mulig å kontrollere for offentligheten. Spesielt når vi nå vet hvor ofte bukken snubler i havresekken.