onsdag 5. juli 2017

Damer - på tide å bli rasende!

Parkenfestivalen 2016. Heldigvis ingen anmeldelser om
voldtekt eller  andre overgrep.
«I den vestlige kulturen er så mange redde for sitt eget sinne og gjemmer det unna. Jeg syns at man skal ta det fram og si god dag til det», uttalte artisten Mari Boine for noen år siden. Det er nettopp det kvinner skal gjøre: Ta fram sinnet, og be dem dra et visst sted.

Festivalsommeren er over oss, og igjen kommer det triste og opprørende meldinger fra naboen: Bråvallafestivalen i Norrköping avlyses for 2018, etter at en jente i 15-årsalderen skal ha blitt voldtatt foran scenen under årets festival. Under Cityfestivalen i Västerås ble det anmeldt to voldtekter natt til lørdag, den ene av en 16 år gammel jente. Andre seksuelle overgrep i forbindelse med festivaler er anmeldt i stort antall – i år som i fjor.

Noen reagerer altså med å avlyse neste års festival. Andre velger å lage en egen rockefestival der kun kvinner har adgang. Den svenske komikeren Emma Knyckare er lei av overgrep og vold mot kvinner på festivaler.

Heldigvis er vi i Norge forskånet for lignende tilstander. Det er trygt å dra på festival, selv om tafsing og uønsket kroppskontakt sikkert forekommer. Men vi vet lite om det, anmeldelsene er få. De burde helt sikkert være flere.


Men det vi vet er at en ukultur er i ferd med å vokse fram også her til lands. Et selvoppnevnt, religiøst moralpoliti lar ikke jenter gå i fred, når de er kledd i shorts og singlet. Martine Halvorsen (19) var i en park i Skien da hun fikk beskjed fra tre unge, utenlandske menn om at alle norske jenter fortjener å bli voldtatt, sånn som de kler seg og oppfører seg.

Slik grov trakassering er slett ikke et enkeltstående tilfelle. Altfor mange har fortalt lignende historier. Den sosiale kontrollen innad i innvandrermiljøer er vel kjent.

Jeg gir blanke i om de som voldtar, tafser eller kommer med slibrige eller uakseptable bemerkninger er silkeramp fra Bærum, unge asylsøkere fra Afghanistan eller en bondeknøl fra Ballangen. Uansett: Det er nå damer, det er nå vi skal ta fram det sinnet Mari Boine snakker om. Vi finner oss ikke i det! Denne «krigen» skal de aldri vinne!

Parkene og badestrendene skal brukes, på akkurat samme måte som før. De skal ikke få bestemme hvor jenter skal gå, eller hvordan de skal være kledd. Det er ingen god idé å arrangere rockefestival bare for jenter, ut over å skaffe oppmerksomhet rundt et stort problem. Det er heller ingen løsning med egne, låste rom for kvinner på treningssentre, slik Fitness24Seven driver med. Ta med kjønnsdelt svømmeundervisning i samme slengen – kjønnssegregering, av hensyn til hvem?

Det kommer til å bli ubehagelig, og det krever mot å svare med samme mynt. Men vi har ikke noe valg. Sakte, og nesten umerkelig, presses jenter ut av offentlige fellesrom og inn i lukkede soner, adskilt fra menn. Tas ikke det onde ved roten, mens problemet er forholdsvis lite og håndterbart, kan døra komme til å smekke i lås bak oss. I verste fall kan nøkkelen bli kastet.