tirsdag 8. september 2015

Lik et "kapitalistsvin"!


«En manns sanne rikdom er det gode han gjør for sine medmennesker», ifølge den franske forfatteren og skuespilleren Molière (1622-1673).

Da er det noen kapitalister som er rike på mye mer enn penger. Én av dem er Petter Stordalen.

Jeg tror det er første – og kanskje siste – gang jeg føler for å ta ett av «kapitalistsvina» i forsvar. Det gjelder Petter Stordalen; som i motsetning til nettrollene – som ikke letter på ræva for å hjelpe en eneste flyktning i nød – faktisk gjør noe.

25. april garanterte Petter Stordalen å huse 1000 flyktninger i sine hoteller, midt under et direktesendt intervju på TV 2 Nyhetskanalen. Han lovet å stå fast ved utsagnet sitt dersom regjeringen ikke fant rom for dem. Det gjorden den ikke.

Nå, snart fem måneder senere, har hotellkongen holdt løftet sitt. I stedet for å sove i kø på gulvet på registreringskontoret på Tøyen, har 50 overnattet på hotell på Gardermoen. Med frokost. I skrivende stund har Petter Stordalen ikke sendt regning for oppholdet. Men skal det betales, så er det til kostpris, 650 kroner natta. Det er billig.

Straks det ble kjent at Stordalen kunne hjelpe, startet de surmagede kommentarene fra grasrota. Eller den misunnelige, trangsynte mobben som reagerer på autopilot, som den også kalles. Mistenkeliggjøring, utskjelling og hånlige kommentarer er i flertall.

Ja, det er masse å kritisere hotellkongen for. Luksusliv og overdådige fester er det lett å finne argumenter mot. Men denne saken er ikke en av dem. 

Jeg tror hans engasjement er genuint ekte. Han har også donert to millioner kroner til UNICEF, som er øremerket hjelp til flyktningbarn. Han fortjener klapp på skulderen.

Restaurantsjef Jan Vardøen, som er blant dem som har stilt opp med gratis mat til asylsøkere som står i kø for registrering på Tøyen, er også utsatt for hån og sjikane. En av dem som sjikanerer er Carl I. Hagen. Han beskylder restauranter som gir gratis mat til flyktninger og asylsøkere, for å prøve å skaffe seg reklame, melder NTB.

Det er så smålig som det kan få blitt, fra en mann som i det siste har vært mest opptatt av å sikre seg selv så stor stortingspensjon som mulig.

Andre har satt i gang boikottaksjon på Facebook mot de 21 restaurantene som deler ut mat. Her er én av kommentarene (sic!): «Her er oversikt over alle som gir gratis mat til flyktninger. Det er forskjels behandling i detta landet. De får hjelpe sine egene å da. Mange norske som lever fra hånd til mund og de hadde blitt glade for litt gratis mat».

Så hvorfor gir du dem ikke det da?

Heller en hjertevarm kapitalist med ærlig engasjement enn smålig, egoistisk syt fra det såkalte folket.

"Jeg tror det er første – og kanskje siste – gang jeg føler for å ta ett av «kapitalistsvina» i forsvar".