torsdag 28. juli 2016

Brannslokking

Brannmann Sam og vennene hans har ertet på seg muslimene.
«Mange har begått feil av frykt for å begå feil», mente den tyske forfatteren og litteraturkritikeren Gotthold Ephraim Lessing (1729-1781). Som nå, når en barne-tv- serie har fått store produksjonsselskap, og NRK, til å gi etter for reaksjoner fra muslimer.

Det handler om «Brannmann Sam», kjent fra barne-tv av flere generasjoner. Nå har en episode skapt «brann» i England. Det er en episode sendt på den britiske tv-kanalen Channel 5 som har fått det til å gløde på Twitter.  Der kommer en av vennene til Sam, Elvis, i skade for å skli på et ark som har havnet på gulvet. Blant arkene som virvles opp er det en side med arabisk skrift som vises et halvt øyeblikk.  Assisterende generalsekretær i Det muslimske rådet i Storbritannia gjenkjente teksten. Det var noen vers fra Koranen. Reaksjonen har spredt seg som ild i tørt gress. Produksjonsselskapet har lagt seg langflat, beklaget og lover at det ikke skal skje igjen.
Også NRK har vist episoden. Den ble sendt siste gang i desember 2014, og skulle sendes igjen i august. Men nå har NRK valgt å ta ut akkurat denne episoden. Det er ikke noe poeng å vise den, uttaler redaksjonssjefen i NRK Super.  Han sier ingenting om hva som er poenget med å fjerne den.
Jeg vet ikke hvorfor det omtalte arket hadde vers fra Koranen, eller hvorfor arket havnet på gulvet sånn at karakteren Elvis i serien uforvarende skled på det. Men det framgår tydelig at han ikke tråkker på Koranen bevisst. Ingen ville ha hevet et øyebryn om det var en side av Bibelen som havnet på gulvet ved et uhell. Hadde noen snublet og glidd på ei salmebok ville det blitt oppfattet som humor.
I et sekulært, vestlig samfunn skal ingen religion opphøyes til ukrenkelig; heller ikke islam. En bibeltekst og en korantekst har riktig nok ulik status i de to religionene, og mange muslimer vil utvilsomt oppfatte det som blasfemisk at noen tråkker på et ark med vers fra Koranen, selv om det er et uhell.  Men det må muslimene tåle, på samme måte som troende kristne, eller hinduer og buddhister for den saks skyld, må tåle ting de mener er blasfemiske.
Når også NRK lystrer er det nærliggende å tro at frykt for voldelige reaksjoner er den egentlige årsaken, ikke plutselig respekt for religiøse menneskers følelser.  Karikaturstriden i 2006, terrorhandlingen mot det satiriske tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris i januar i fjor, og skytingen mot den svenske kunstneren Lars Vilks på et debattmøte i København måneden etter, er eksempler på reaksjoner fra ytterliggående muslimer på ting de ikke liker. 
Episoden i «Brannmann Sam» kan godt være gnisten som kan få en brann til å blusse opp igjen. Derfor drives det brannslokking både i England og Norge. Når ei twittermelding indirekte til og med tvinger NRK til lydighet, viser det hvor stor innflytelse islamske ledere, og islam, egentlig har. Det bør få alarmen til å gå, ikke minst i NRK.

"I et vestlig, sekulært samfunn skal ingen religion opphøyes til ukrenkelig"