fredag 14. juli 2017

Varsler ny vekkelse


Bibelhistorie illustrert med flanellograf gjorde inntrykk. Hvilke
mirakler kan ikke da dagens audiovisuelle hjelpemidler utrette?
Flanellografen, husker dere den? Tøystykket på veggen, der det ble flyttet pappfigurer fram og tilbake for å illustrere bibelhistorien; holder de på med det fortsatt?

15. juli 1889 ble den første søndagsskolen stiftet. Gebursdag lørdag altså, og til manges forbauselse: Den lever i beste velgående.  Jeg tviler på at flanellografen fortsatt er i bruk. Tvert imot har også Søndagsskolen Norge (tidligere Norsk Søndagsskoleforbund) tatt skrittet inn i den moderne tid, med utvidet åpningstid og egen side på nett der det kommuniseres interaktivt med de ulike kretsene.
Haugianerne var først ute, allerede på 1700-tallet. I 1844 startet den første søndagsskolen slik vi kjenner den, og det skjedde i Stavanger. Norsk Søndagsskoleforbund ble stiftet i 1889.

Etter at samtlige kristne barne- og ungdomsorganisasjoner opplevde et ras i medlemstallet fra midten av 1980-tallet og framover, forbauser det kanskje mange at søndagsskolene i løpet av 2000-tallet opplevde sterk vekst. Nærmest en ny oppstandelse.
Noe så «avleggs» og gammeldags som søndagsskolene; hva har vel de å tilby dagens unger? Hvordan kan en søndagsskole konkurrere med alskens fritidstilbud?
Faktisk er forbundet en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjon.  I 2013 feiret organisasjonen hundreårsjubileum, og generalsekretæren spådde en ny storhetstid. Veksten i antall unger mellom fire og ni år som strømmet til søndagsskolene, var merkbar. Paradoksalt nok – og helt ufrivillig – var det Stortinget som drev en effektiv vervekampanje. Striden om KRLE-faget, og at kristendom og forkynnelse ble tonet ned i skolen, gjorde at medlemstallet i søndagsskolene gikk opp.

Men det var da. Nå forsvinner ungene. Søndagsskolen Norge mistet 1800 medlemmer i 2015. Nå finnes det 1200 søndagsskoler med 35.000 medlemmer, og 6000 frivillige ledere driver dem, ifølge søndagsskolen.no. Salten har rundt 25 søndagsskoler. Det er noen færre enn for få år siden.
«Jesus til barna» er forbundets visjon. Verken helt politisk korrekt eller særlig hipt. Men det er her vi finner en stor del av forklaring på at søndagsskolene bokstavelig talt sto opp fra de døde. Tidligere var det skolen som lærte ungene bibelhistorie. Mange av dagens foreldre ønsker å gi ungene de samme fortellingene, og ikke bare kunnskap om kristendommens plass blant de store verdensreligionene.

For øvrig det eneste logiske, hvis man først velger å døpe sine barn.
Nå varsler Søndagsskolen Norge ny strategi for å fiske flere sjeler. Fortellingene om Jesus som mettet 5000 med fem brød og to fisker – og dessuten visstnok gikk på vannet på Genesaretsjøen – gjorde inntrykk på mottakelige barnesinn selv med beskjedne hjelpemidler som flanellograf og pappfigurer. Med dagens virkningsfulle audiovisuelle hjelpemidler, bør suksessen være sikret.