torsdag 27. oktober 2022

Fanget av paragrafene

Putins utsendte lakei i Sikkerhetsrådet har tre
ganger brukt vetoretten og dermed stanset     
resolusjoner som fordømmer Russland.        
«Det er sannelig litt av en paragraf, denne paragraf 22», bemerket han. «Det er den beste paragraf som finnes», samtykket doktor Daneeka. Replikkene står i romanen «Catch-22», skrevet av Joseph Heller, utgitt i 1961. Catch 22 er blitt et begrep for en logikk og teknikk som – enkelt forklart – er sånn at uansett hva du gjør eller sier, så blir det feil.

I uka der FNs «bursdag» feires, er det god grunn til å sende organisasjonen mer enn én tanke. Tenk på FNs sikkerhetsråd, og Catch 22 er ikke til å unngå. FN har nemlig en paragraf som sier at de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet har vetorett. De fem landene er USA, Kina, Russland (tidligere Sovjetunionen), Storbritannia og Frankrike. Vetoretten fikk de da FN ble opprettet 24. oktober 1945, og begrunnelsen var at de fem landene hadde vunnet 2. verdenskrig.

Mye er forandret på de snart 80 årene som har gått. Blant annet har ett av de faste medlemmene i rådet som skal sikre fred i verden, Russland, har gått til aggressiv angrepskrig mot et naboland. Siden februar har Russland tre ganger brukt sin vetorett og blokkert resolusjoner som fordømmer den brutale og uprovoserte angrepskrigen. Bruker ett av de fem landene vetoretten, blir det rett og slett ikke noe vedtak. At FNs hovedforsamling, der ingen land ha vetorett, har fordømt invasjonen er et kraftig signal. Men likevel ikke det samme. Det er bare Sikkerhetsrådet som har mandat til å innføre sanksjoner, plassere ut fredsbevarende styrker eller bruke militær makt. Russland har med andre ord balletak på Sikkerhetsrådet, og det vet Putin.

Det er andre grunner til at FN bør revideres, revitaliseres og tilpasses dagens virkelighet. Som for eksempel at Kina sitter i FNs menneskerettighetsråd, Russland i en av FNs underorganisasjoner til det samme og – hold dere fast: I fjor utpekte FN det religiøse diktaturet Iran til et utvalg for kvinners rettigheter. Iran; der kvinner drepes fordi de bærer hijaben litt feil. Iran søkte om å få bli medlem, og ble stemt inn. Avstemmingen er hemmelig. Det er derfor ukjent om Norge var ett av landene som stemte for. At Iran skal beskytte kvinners rettigheter er som å ansette en pyroman som brannsjef. Det er ikke bare en dårlig vits. Det er direkte absurd.

Så hvorfor sparkes ikke Russland ut av Sikkerhetsrådet? Flere tar til ordet for nettopp det, tillegg til Ukrainas president Zelenskyj. Blant dem er Norges representant i rådet, Mona Juul, som ber om en egen gjennomgang av denne typen bruk av vetorett. Noen mener det finnes muligheter i FN-paktens intrikate regler. Andre legger muligheten død. For selv om det finnes mekanismer for å kaste et land ut av FN, er det ikke mulig å bruke disse mot Russland. Bare Sikkerhetsrådet kan anbefale at et land skal miste plassen. Men den samme vetoretten som blokkerer resolusjoner kan også brukes til å blokkere en anbefaling om å plassere Russland i den skammekroken Putin og hans lakeier hører hjemme.

Mer Catch 22 blir det ikke.