mandag 24. oktober 2016

En latterlig forestilling

Are Kalvø får oss til å le, stort sett av andre.
«Humorens dypeste funksjon er å la latteren komme gråten i forkjøpet», påpekte den danske filosofen Frithiof Brandt (1892-1968). Det er derfor det lages drøye vitser også om de mest alvorlige hendelser; de er simpelt hen lynavledere.

Nylig var det verbal storm i et vannglass mot Mannegruppa Ottar. Det er en lukket gruppe der det fortelles grove - og for noen - usmakelige vitser. Fordømmelsen var unison.
I motsetning til mange andre, gjorde partiet Rødts representant i Bodø bystyre, Andreas Tymi, noe for å finne ut hva denne utskjelte og stigmatiserte gjengen egentlig driver med. Han meldte seg inn i ett døgn, og gikk grundig igjennom alt som ble skrevet. Kort fortalt: Han fant ingen oppfordring til vold eller voldtekt, derimot var det flere titalls innlegg som skjelte ut de barnslige idiotene som hadde skrevet lignende ting tidligere. Det var nesten en parodi på en lukket gruppe for menn: innlegg om biler og verktøy.

Hans konklusjon er at Mannegruppa Ottar slett ikke er så fæl likevel, selv om det har forekommet overtramp, som ble luket vekk.

Også jeg tar avstand fra sjikane og trusler, enten det er mot kvinner eller menn. Kvinner ja… Tro endelig ikke at kvinner bruker silkehansker, eller er mer fintfølende. Kvinneguiden har et forum der de samme vitsene deles som på Mannegruppa Ottar. Og gjett om navngitte folk sjikaneres, som Sophie Elise. Hun får så de falske øyevippene flagrer.
I april ble sykkelorganisasjonene krenket fordi en programleder i Nitimen dro den gamle vitsen om syklister og bildøra. Klagen deres havnet i selveste Kringkastingsrådet. Nei, det er ikke en vits.

De fikk svar av satiriker og forfatter Dagfinn Norbø, som i en kronikk påpekte at humordebatter rir verden. Tyrkia holder seg i 2016 med en president som nå har gående 2000 saker om at han er blitt fornærmet. Han eier ikke selvironi. Slik sett er han en arving etter den store keiser Napoleon, som i 1797 rett og slett forbød den gjøglerske teaterformen Commedia dell´arte.
Alle temaer som inneholder konflikt, vil generere humor. Uten konflikt ville verden aldri sett verken drama, teater, film, romaner og tv-serier – eller standupkomikere. Det er sånn vi overlever. Kan det vitses om et dypt alvorlig tema, som voldtekt av menn, fjernes også tabuene.

Søndag måtte en politisk rådgiver fra Frp, Atle Simonsen, legge seg paddeflat etter at han hadde servert nettopp det: en vits om voldtekt av menn. Det var altså standup. TV 2s plasserte til og med en politisk kommentator i tv-ruta for å understreke alvoret. En direkte latterlig forestilling.

Ærlig talt folkens, nå må vi slutte å bli krenket for den aller minste filleting, uansett om vitsen er både drøy, plump og usmakelig. Nå går det knapt an å fortelle den om tomaten som gikk over veien og ble påkjørt, og hva ble den da? Ketchup. Det kan jo finnes en grønnsakdyrker som blir krenket på tomatens vegne.