torsdag 3. desember 2015

Dansen rundt gullkalven

«Jesus sa til ham: Sannelig sier jeg deg: I denne natt, før hanen galer, skal du fornekte meg tre ganger».

Det er ikke meningen å være respektløs eller blasfemisk, men dette svært godt kjente sitatet fra Matteusevangeliet har fått fornyet aktualitet etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) satte som krav at alle kristne symboler måtte fjernes før bygninger kunne godkjennes som asylmottak. 

Protestene har vært massive. Så sterke at UDI måtte ja, nettopp: krype til korset. Kravet er fjernet. 

Det er et godt prinsipp at offentlig virksomhet skal drives i livssynsnøytrale lokaler. Men situasjonen er nå sånn at det ikke er rom i herberget, og også UDI må ta til takke med det som finnes. Kravet om at kors og andre kristne symboler måtte fjernes, er uforståelig, ikke minst fordi Jesus (arab. Isa) omtales en rekke ganger i Koranen som en stor profet som utførte mirakler, ifølge Store norske leksikon.

For asylsøkerne, der flertallet er muslimer, er Jesus altså ingen ukjent hvem som helst. UDIs krav i denne situasjonen er derfor både nedlatende og fordomsfullt overfor asylsøkerne, og bidrar ikke til annet en ytterligere stigmatisering. Det skapes et inntrykk av at asylsøkere ville nekte å bo der det lukter kristenmanns blod. 

For eventuelle ekstreme islamister ville det selvsagt være utålelig, men for dem er vi alle «vantro»; også asylsøkerne.

UDIs holdning har opprørt mange, også kristne ledere, som har kritisert UDIs krav. Det har imidlertid vært påtakelig taust om dem som gikk med på å fornekte og tildekke hvem de egentlig er, og hva de står for. Jeg har ikke klart å finne én, eneste med kors og tilhørende pontifikalier som har reagert på viljen til å skjule sin tro. 

Den eneste med ryggrad til å stå oppreist, har vært lederen for Sarons Dal, Rune Edvardsen.  - Hallen ble bygd av kristne mennesker som ville dele Guds ord. Å ta korset ut av hallen ville vært som å fjerne rosen fra Arbeiderpartiet, uttaler han til Fedrelandsvennen.

Det kan bli aktuelt å huse tusen flyktninger i Sarons Dal, en formidabel inntektskilde for Troens Bevis, men altså likevel uaktuelt å bøye seg for UDI.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) - som har slitt med millionunderskudd - driver flere kristne leirsteder, som de ønsker å leie ut til UDI. Ett av disse er Tømmerneset i Troms, som drives på nåde. Driften er sikret kun ut 2015. 

Det fulgte de UDIs krav. Kors og andre symboler ble ikke fjernet med glede, uttales det. Og det er ingen grunn til å tvile på kristen nestekjærlighet og oppriktig ønske om å hjelpe. Også.

Men like opplagt er det at NMS gikk med på UDIs krav for å få delta i flyktningbonanzaen; den som gir millioninntekter til eierne av konkursrammede høyfjellshotell langt ut i Huttiheita, ellers vinterstengte campingplasser og tomme lagerbygninger der det kan settes opp feltsenger i fleng.

Tanken på Judas og 30 sølvpenger ligger snublende nær…

"For asylsøkerne, der flertallet er muslimer, er Jesus altså ingen ukjent hvem som helst"