fredag 10. juli 2015

Når det regner på...

«Hvis du vil selge noe, så si til en kvinne at det er en god handel, og til en mann at det er fradragsberettiget», mente den amerikanske forfatteren Earl Wilson (1907-1987).

At kvinner elsker å shoppe er opplest og vedtatt. Så innarbeidet er myten at man enkelte steder henvises til nærmeste kjøpesenter når byens attraksjoner etterspørres. Men myten om kvinner og handling bør revideres.

Faktum er at svært mange kvinner slett ikke trives med å handle. Mer enn hver fjerde kvinne i en stor britisk undersøkelse gjennomført for noen år siden, sier at de rett og slett hater å gå i butikkene på jakt etter nye klær. Og 47 prosent av de spurte, nesten annenhver kvinne, svarer at de ser på det å kjøpe klær som en rutineoppgave som må gjøres.

Å handle er tidkrevende og kostbart, mener en stor del av de 1685 kvinnene som deltok i undersøkelsen.

For å holde oss i Storbritannia, og kanskje ikke altfor seriøs forskning, men likevel: I 2006 brukte britiske kvinner i gjennomsnitt åtte år av sitt liv på shopping. I 2010 var tallet gått ned til fem år.
Det bør bekymre bransjen, vi andre kan glede oss over en stigende bevissthet blant kvinner om at handling ikke er selve meningen med livet. Det har bare virket slik gjennom et par tiår.

Undersøkelsen i England må være gjort en fin sommerdag. For det er bare sånn det er: Når det regner på sommergjestene drypper det også på butikkene. I stedet for å traske gatelangs i regnvåte bygater når man først er på feriebesøk – og været slett ikke innbyr til uteaktiviteter – trekker folk inn under tak. Kjøpesentrene har reddet mang en feriedag for turister med søkkvåte unger på slep.

Ikke akkurat like morsomt som badeland eller flymuseet, men i mangel av stillongs, paraply og støvler.Og når man først er der så handler man selvfølgelig stillongs, paraply og støvler – og litt til.

I fjor var den anslåtte sommerhandelen på 91,5 milliarder. I år anslår Virke handelen til 100 milliarder. Sommerhandelen er spesielt viktig for turiststeder og Distrikts-Norge. Om en ser på kommuner som Moskenes i Lofoten står sommersalget disse to månedene for en tredel av årsomsetningen.

Den omsetningen gjør at de kan holde liv i butikkene resten av året, ifølge fagsjefen i hovedorganisasjonen Virke.

Men hvis det altså stemmer at mange kvinner slett ikke liker å handle, i alle faller er det færre enn mytene sier, så kan man jo lure på hvem som foreslår å ta en tur på butikken, eller nærmeste kjøpesenter.  Og hvem som egentlig legger igjen pengene.

"Når det regner på sommergjestene drypper det på butikkene"