torsdag 29. juli 2021

Ingenting å le av

Komikeren Nicolay Ramm i rollen som japansk
 gameshow-vert. Skjermdump fra NRK.            
«Et menneske uten humor skal man ikke ta alvorlig», ifølge forfatter og teolog Karsten Isachsen. Dessverre er det altfor mange som gjør nettopp det; uten fnugg av glimt i øyet.

Så er vi der igjen. «Noen» har følt seg «veldig ukomfortabel» med NRKs humorserie «Helt Ramm i Tokyo», der komikeren parodierer en asiatisk gameshow-vert. Tirsdag valgte NRK å fjerne tre episoder av serien. Det har vært noen reaksjoner. En av dem kom fra influencer Jenny Huse ifølge VG, som først omtalte saken. Hun har selv norsk-asiatisk bakgrunn, og reagerer blant annet sterkt på at aksenten Ramm bruker i karakteren sin, er med på å normalisere stereotypier rundt norsk-asiater. Omtrent som når en komiker på Østlandet parodierer nordlendinger, og forsøker å snakke som nordlendinger, med andre ord.

Har det vært en storm av folk med asiatisk bakgrunn som har reagert negativt på humorserien? Nei. Pr. onsdag var det kommet seks klager til Kringkastingsrådet. Fire av dem var klager på at episodene ikke lenger kan ses på NRK. To av dem klaget på innholdet. Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at jeg selv ikke har sett episodene, bare et lite klipp. Men bildet som tegnes stemmer godt overens med andre klipp jeg har sett av asiatiske gameshow-verter. De er ganske snåle. Jeg stoler også på NRKs programleder Fredrik Solvang, selv med asiatisk bakgrunn, som lo godt av episodene. Og mener komikeren «nailer» det rare med japanske og asiatiske gameshow uten å være slem. – Kan ingen komikere heretter herme etter dansker og finner, for ikke å snakke om russiske ubåtkapteiner, spør Solvang retorisk. Det virker sånn.

Det har vært så mange saker, der en ytterst liten flokk har reagert, og med bare en antydning om krenkelser eller rasisme får selv store mediegiganter til å legge seg langflate. Og dette er nesten det mest skremmende: At en allmennkringkaster av NRKs format panikkartet gir etter for én influenser og to klager til Kringkastingsrådet. Hva annet har noen få stemmer i sosiale medier klart å stoppe?

NRK er ikke alene om å være livredde for å krenke noen. I desember i fjor var det TVNorge/Deplay som først fjernet «Nissene over skog og hei» med Espen Eckbo, men som etter å ha tenkt seg om la ut serien igjen. Med innledende advarsel. I 2016 var det et innslag i barne-tv-serien «Brannmann Sam» som fikk NRK Super til å fjerne en episode. I et halvt øyeblikk ses nemlig et ark med arabisk skrift, som viste seg å være vers fra Koranen. Og akkurat den religionen må jo ikke «krenkes». Selv en institusjon som BBC har hatt sine saker.

Rasisme finnes også mot folk med asiatisk bakgrunn, og er et problem. Det er derfor helt på sin plass med kampanjer som «Stop Asian Hate», og oppmerksomhet rundt dette. Men humor er ikke sjikane eller ondsinnet rasisme. Det er humor. Og når folk med annen landbakgrunn enn den norske omfattes av denne humoren, kan det like gjerne oppfattes som inkludering. Jeg vedder 50 japanske yen på at folk med asiatisk bakgrunn ler like godt av parodier av hvite, som omvendt.

At humor har fått så trange rammer kunne ha vært en vits, men er ingenting å le av. Det er tvert imot til å gråte over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar