fredag 20. mai 2016

Historiefortellerne

Tusenvis av dugnadstimer har gitt Bodø skansen tilbake.
«Det er ikke monumentene som lærer oss historie. Det er ruinene», ifølge den svenske journalisten Carl Hammarén  (1920 - ). Akkurat denne helga – når Bodø feirer 200 år som by – er det ruinene av det som engang var som er byens historie. De som ga oss historien tilbake, var ikke blant de inviterte da «fiffen» var samlet til festforestilling og mottakelse fredag. De er knapt nevnt; og delvis glemt.
Profesjonelle gjør en jobb for å holde historien ved like. Nordlandsmuseet på sin måte, innenfor de rammene museet har til rådighet. Historikere ved universitetet har gitt oss Bodø bys historie i fire bind, også det som seg hør og bør i et jubileumsår.
Men nettopp nå, når byen flyter på oppdrift fra Kulturkvartalet, et næringsliv som går godt og en befolkning som vokser, er det noen som også bør løftes fram fra historiens glemsel: De frivillige entusiastene; de som bokstavelig talt har gitt oss byens historie tilbake.
Det er ikke offentlige myndigheter eller profesjonelle institusjoner vi kan takke for at det kan salutteres med kanoner fra Nyholmen skanse hver 17. mai. En gjeng entusiaster har brukt tusenvis av timer, og båret tusenvis av tonn med stein, for å bygge opp det gamle fortet på ruinene av det opprinnelige, som sto ferdig i 1810. De begynte i 1994. Det tok mange år.
Tandbergerne, også det en gjeng frivillige entusiaster, har sørget for at den verdenskjente industripionéren Vebjørn Tandberg er blitt kjent for nye generasjoner bodøværinger. Ikke bare det. Bodøs nyeste pleie- og omsorgssenter heter ikke Sølvsuper for ingenting, oppkalt etter Tandbergs Radiofabrikks mest kjente modell. I august blir Vebjørn Tandbergs liv og virke «radioteater» under Musikkfestuka. Målet er et eget museum i fødebyen Bodø.
Det klarer de nok, hvis Tandbergerne er like utholdende som gjengen som i et par tiår - minst - har jobbet for å få jekta «Anna Karoline» standsmessig fortøyd. Restene av det som er den siste jekta av denne typen står bortgjemt i et naust i Bodøsjøen. Det kan se ut som arbeidet nå krones med hell. Det foreligger i alle fall planer om et jektefartmuseum.
Krigen kommer vi heller ikke utenom når det gjelder Bodø, byen har vokst opp av asken etter bombeangrepet. Deler av denne historien er det også frivillige som tar seg av: Bodø Krigshistoriske Forening har samlet og forteller videre, til dem som vil høre på. Flymuseet forteller om flybyen Bodø og den kalde krigen, men det er ildsjeler som sørger for at en Starfighter kommer på vingene igjen over Vestfjorden.
Sånn kunne vi ha fortsatt. I jubileumsåret er det politikere, næringsliv og lokale kjendiser som soler seg i glansen fra en by som framstår som «høy og mørk», og som med stolthet nevner alt byen har å by på. Men det er de unevnte - og delvis glemte - som er de virkelige historiefortellerne. Gratulerer med dagen!
"Politikere, næringsliv og kjendiser soler seg i glansen fra en by som framstår som høy og mørk".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar