fredag 11. juli 2014

Ansikt til ansikt

Det er ikke den "jevne" muslim som bærer niqab eller burka,
men de som føler ytterliggående retninger. (Illustrasjonsfoto)
 
«En maske forteller mer enn et ansikt», mente den irske forfatteren Oscar Wilde (1854-1900).

Nettopp. Det er derfor vi ikke skal gå skjult bak burka eller niqab. Vi skal møtes ansikt til ansikt; bare sånn oppnår vi tilliten vårt samfunn er helt avhengig av, og bygget på.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har nylig avsagt dom. Frankrike er i sin fulle rett til å forby bruk av de heldekkende plaggene burka og niqab i det offentlige rom. 

Det er en prinsipielt viktig og vanskelig sak, selvfølgelig. Religions- og ytringsfrihet (ja, klær kan i høyeste grad være en ytring!) og enkeltindividets rett til å kle seg som man vil settes opp mot vestlige samfunns normer og skikker. 

De får bære sin hijab som de vil; den skjuler ikke ansiktet. Noe annet er det med burka og niqab. Det er ikke bare et plagg. Bakgrunnen for at de bæres er minst like viktig som hvordan plaggene ser ut: 

Selv om noen kvinner ifører seg burka helt frivillig er det å tilsløre debatten og underslå at de fleste kvinnene tvinges til å bære dem av sine fedre, brødre eller ektemenn.

Derfor er det helt ubegripelig å høre venstresidens forsvare kvinneundertrykking, slik den gjør. Sist framført i «Dagsnytt 18» av en sentral kvinne i partiet Rødt. Hun sammenlignet forbudet mot burka og niqab med et eventuelt forbud mot bruk av sko med høye hæler. 

Alvorlig talt; høyhælte sko signaliserer ikke noe annet enn at kvinnen som bruker dem kommer til å få vondt i beina. Venstresidens kvinneopprør på 70-tallet er borte. Nå legger kvinnelige politikere både til høyre og venstre seg langflate, for patriarkatet.

Som om burka er et hvilket som helst klesplagg! Det er som å si at Ku Klux Klans hvite kjortler og ansiktsdekkende hetter bare er noe enkelte amerikanere syns det er morsomt å gå i. Helt uten sammenligning for øvrig. 

Eller at samekofte bare er en fiks forretningsidé fra Husfliden, og en fotballskjorte med emblem er en hvilken som helst skjorte uten betydning for dem som bærer den. 

Det er ikke den "jevne" muslim som bruker burka eller niqab. Det er muslimer som følger ytterliggående retninger innen islam som dekker seg til; de signaliserer holdninger og har et ståsted som er helt uforenlige med vårt lands verdier.

Hvis Norge følger EMD og Frankrike, så er det å stigmatisere en hel gruppe kvinner, sies det også. Nei, burkabærerne stigmatiserer seg selv ved å signalisere at de ikke vil integreres, og ikke aksepterer vestlig levesett. De setter seg selv utenfor det norske samfunnet, og kan eller vil ikke møte oss ansikt til ansikt. 

Om de får begrenset sin frihet fordi de nektes å gå ut uten burka eller niqab, er det bare én ting å si: nettopp. Den kampen får de selv ta innenfor hjemmet fire vegger.


Klær skaper mennesker, heter det, og enkelte antrekk utstråler kulturelle og religiøse tradisjoner vi ikke skal godta eller forsvare. Tvert imot. 

Vi ville gjort det samme om det ble vanlig at stadig flere skinheads insisterte på å gå rundt med finlandshetter trukket ned over ansiktet. Også dette et plagg som gir sterke negative assosiasjoner til handlinger og holdninger som er uakseptable og uforenlige med våre verdier.

Men de som forsvarer burka og niqab forsvarer kanskje det også? 
Eller er det bare muslimer som skal få skjule sin identitet?

"Høyhælte sko signaliserer ikke noe annet enn at kvinnen som bruker dem kommer til å få vondt i beina"Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar