torsdag 31. mars 2022

Intelektuell feighet

Akademikere driver selvsensur av frykt for hets.
«Det å ikke ha noen mening, er også å velge, for hvis man ikke selv har en mening, gir man andres meninger større spillerom», mente den danske filosofen Søren Kirkegaard (1813-1855).

Det er ganske skremmende egentlig, i et land der ytringsfriheten formelt står sterkt. Med noen få juridiske innskrenkninger, som injurier og hatefulle ytringer, kan hvem som helst ytre seg om nær sagt hva som helst. Det er det aller beste utgangspunkt for en fri og åpen debatt, også om ømtålige tema.

Likevel er ytringsklimaet sånn at mange vegrer seg. Over halvparten av unge mellom 15 og 20 år sier av og til eller ofte noe annet enn det de mener. Hele 44 prosent av ungdommene har opplev å få negative reaksjoner, og er blitt latterliggjort. Nylig ble det publisert en undersøkelse i Khrono som viser at én av tre studenter har latt være å dele sine meninger med medstudenter av frykt for negative konsekvenser. Men det er unge mennesker som kanskje er litt usikre på seg selv og eget ståsted vil enkelte hevde; de modnes nok etter hvert.

Det skulle man kanskje tro. Men onsdag ble det lagt fram en utredning om ytringsrommet i norsk akademia. Altså der professorer og andre presumtivt modne og kloke folk beveger seg og har sitt daglige virke. De rommene er preget av selvsensur av frykt for hets, sier lederen av utvalget, jurist Anine Kierulf. – Noen mener at kanselleringskultur er et kjempestort problem og finnes overalt. Andre benekter at det i det hele tatt finnes. Et sted imellom finnes sannheten, sier Kierulf til Aftenposten. Tendenser til kanselleringskultur og «politisk korrekthet» finnes også i Norge, selv om det ikke er noe stort problem. Det er blant de tingene som gjør at akademikere vegrer seg for å ytre seg.

Kanselleringskultur innebærer at de med «avvikende» meninger forsøkes utstøtt, framfor å møtes med argumenter. Slik blir de hemmet fra å delta i offentlig debatt. Kulturen er preget av vranglesning av synspunkter man er uenig i. Vi har sett det utspille seg flere ganger, det har til og med endt med oppsigelse. Ett annet eksempel er professor Cecilie Hellestveit, som uttalte seg om utenlandske forskere. En rektor ved et annet universitet ba pressen vurdere ikke å sitere Hellestveit. Han har senere beklaget forsøket på kansellering.

Nå foreslår Kierulf-utvalget egne «ytringsvettregler» for akademikere, og bedre opplæring i akademisk ytringsfrihet. Tenk det! De presumtivt klokeste hodene blant oss må ha egne regler for hvordan de skal oppføre seg i debatten, og hva akademisk ytringsfrihet faktisk betyr. De som på ren ryggmargsrefleks burde stå i fremste rekke med ytringsfrihetsfanen, sensurerer seg selv av frykt for kollegers hets. På samme måte som ungdomsskoleelever, må altså akademikere læres opp om at ulike syn og uenigheter er en forutsetning for et godt demokrati.

Hvordan i all verden kan vi forvente at ungdommer skal våge å si sine meninger, når ikke engang professorer gjør det? De som skal være forbilder for en sivilisert og opplyst debatt? For dette gjelder også på universitetene: Feies uenighet under teppet, blir det til slutt veldig lavt under taket.