tirsdag 31. mars 2015

Til sengs med en egoist

Alt som er imellom dramatisk sterilisering og
fomling med kondomer ser ut til å være
uinteressant.
«Hvis menn kunne bli gravide, ville abort vært et sakrament» mente den amerikanske juristen og borgerrettsforkjemperen Florynce Kennedy (1916-2000). Mulig hun har rett i det. I alle fall surfer svært mange menn gjennom livet uten å ta ansvar.

I AN Ung forrige uke, fortalte unge jenter at det stort sett er deres ansvar å sørge for prevensjon, enten i form av p-piller eller kondom i veska som kan beskytte både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer.  – Hvis du ikke har p-piller hopper de av i svingen eller finner seg ei ny jente, sier en 18-åring som er intervjuet.

Si meg; har det ikke skjedd noe i løpet av de snart 50 årene som er gått siden p-pillen kom på markedet i Norge?

Nei, det har det ikke. I flere tiår har det vært forsket på p-piller for menn, og i mange år har vi hørt at nå er det like før de kommer på markedet. Men ingenting skjer. Alle bivirkninger, både de mindre alvorlige og de mer risikofylte, skal fortsatt være forbehold kvinner, og bare dem. Som blodpropp. Fra kompetent hold er det blitt sagt rett ut: Den risikoen kan ikke menn utsettes for.

Kvinner derimot …

Det er vanskeligere å lage p-piller for menn enn for kvinner, men er det noen som tror at problemene ikke hadde vært løst for lenge siden, hvis legemiddelindustrien (og menn) hadde vært interessert?

Nå har amerikanske forskere oppdaget en metode som kan tilby den første og effektive hormonfrie p-pillen for menn, ifølge forskning.no. Men det blir med det. 

Alt som er mellom dramatisk sterilisering og fomling med kondomer – og som kunne gjort det enkelt for menn å ta ansvar – ser ut til å være uinteressant. Det mangler penger. Det satses ikke, og dessuten vet man ikke hvordan norske menn vil ta imot pilleprevensjonen.

Sant nok; fakkeltog med menn som krever å få sin egen p-pille er det vel ingen som har observert. Enklere å overlate alt til jentene, for så å skylde på dem etterpå, hvis det går galt. 

Årsaken til at det er flest kvinner som tar ansvar er at det er de som blir sittende igjen med et uønsket barn, eller må gjennom belastningen med en abort, hvis de blir gravide. Da er det bedre å være føre var, selvfølgelig, men også det har en uønsket bivirkning: Menn tar det som en selvfølge at de skal slippe å tenke på saken, det er jentene som ordner opp.

En av ungdommene som ble intervjuet i AN ung gjorde det imidlertid klinkende klart. Blir det behov, får han vær så god betale for «angrepillen». Det, og det alene, er hans ansvar.

Nødprevensjon, «angrepillen», klarte de jaggu å få på markedet, og det til og med reseptfri. Men også her legges ansvaret og ubehagelighetene på jentene.


Pussig ...