torsdag 9. september 2021

En kurv full av råtne epler

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og familien har bodd
gratis i Oslo i ti år mens han var bosteds-          
registrert på gutterommet hos foreldene.         

«Vi må skille
mellom folk og politikere, det er ikke helt det samme», ifølge forfatter, filosof og forlegger Tore Stubberud. Som om vi ikke visste det fra før.

Gang på gang avsløres høytlønnede stortingspolitikere som grådige snyltere som utnytter systemet for egen vinning. Kort fortalt: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og familien bodde gratis i pendlerleilighet i Oslo, mens han eide eget hus i Lillestrøm som han leide ut og tjente godt med penger på. Mens vanlige folk har fått kraftige kutt i pendlerfradraget har Ropstad bodd gratis i pendlerleilighet i Oslo – i ti år. Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland eide leilighet i Oslo, men søkte og fikk tildelt pendlerleilighet. Torsdag ble kjent at også SVs nestleder Torgeir Knag Fylkenes leier ut sin engen leilighet, mens han  bor gratis i Stortingets. Ingen har brutt noen regler, uttaler Stortingets direktør til VG, noe jusseksperter bestrider. De er ikke de første som gjør dette. I 2019 ble det avslørt at Himanshu Gulati (Frp) fikk gratis pendlerleilighet, mens han faktisk eide fire leiligheter i Oslo. Som han leide ut og tjente penger på.

Og det er da vi som ikke har begge hendene i statens velfylt sparegris sier: Hæ? Hva i all verden driver de på med der nede på Løvebakken; eier de ikke magemål? Hvordan kan politikerne vedta regler for seg selv der det er lovlig å kare til seg skattebetalernes penger på denne måten – på toppen av alle andre goder?  2019 foreslo Rødt å stramme inn på reglene for pendlerboliger, en «Lex Gulati», men både KrF og Ap stemte imot. Det forstår seg; om å gjøre å verne om egne goder.       

Det er ikke bare leiligheter politikerne trikser med. Tidligere Frp-representant fra Nordland, Jan Arild Ellingsen, har fått over 800.000 kroner i etterlønn, som han ikke skulle ha. Ellingsen er ikke alene om et bedrageri som ville ha ført enhver Nav-klient i fengsel.  Minst fem tidligere stortingsrepresentanter må betale tilbake etterlønn de urettmessig har tusket til seg etter forrige stortingsvalg. En fiskeriminister fra Troms, Geir-Inge Sivertsen (H) fikk også lønn fra hjemkommunen som han ikke hadde krav på. I 2020 måtte han gå av etter bare fem uker i statsrådstolen. Ved siden av leiligheter og etterlønn finnes det også andre måter å melke systemet på. I fjor ble Mazyar Keshvari (Frp) dømt til 11 måneders fengsel for juks med reiseregninger. I november må Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal møte i retten for det samme.

Vi snakker ikke om ett råttent eple i kurven, det er ikke overraskende ettersom Stortinget skal gjenspeile befolkningen. Det er en hel haug. Det er det aller mest bekymringsfulle. Det etterlater et inntrykk av at det er en akseptert ukultur blant folkevalgte at alle smutthull skal utnyttes til det ytterste, for egen vinning. En utenforstående kan fort tenke at garvede politikere og rådgivere lærer opp nykommerne på Stortinget i hvordan sno seg mest mulig i et regelverk som ikke alltid er tydelig, og som er basert på tillit. Signalene dette sender fra våre fremste folkevalgte, er ødeleggende for tilliten til politikk - og politikere. Er det noen som fortsatt lurer på hvor politikerforakten kommer fra? 

Ingen er tjent med plettfrie politikere, og alle kan gjøre feil. Men det er forskjell på en tabbe, og bevisst juks. Paradokset er selvfølgelig at mens vanlige folk havner i fengsel for lite, slipper dagens politikere unna med altfor mye.

Det er noe som heter at vi får de politikerne vi fortjener. Nei, det gjør vi ikke.