torsdag 4. mars 2021

Send dem på handletur!

Helseminister Bent Høie og regjeringen viker fastlåst
 i en plan de gikk for i juni i fjor.                                   

«Jeg er tilhenger av en politikk som vil føre til at vi gå mer på kafé», uttalte tidligere statsminister og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg til Aftenposten i 2002. Han hadde ikke den pågående pandemien i tankene. Men politikken gjelder fortsatt.

Vi ser ikke lyset i enden av den lange tunnelen, slik myndighetene mange ganger har lovet oss. Tvert imot er det nye store oppblomstringer, muterte virus, leveringsproblemer for vaksiner, men endelig: En aldri så liten endring av vaksinestrategien. Brannen skal slukkes der det brenner heftigst, og Oslo og byer omkring skal få noen flere vaksiner. En ytterst forsiktig skjevfordeling, som blant annet innebærer at Bodø må gi fra seg noen få doser. Greit for meg, selv om det fører til at også jeg kan komme litt lenger bak i vaksinekøen.

Nå er vi altså der, at kommuner må avgi dyrebare dråper til dem som trenger det enda mer. Og det virker som om regjeringen er fullstendig fastlåst i en vaksineplan bundet opp i en avtale inngått med EU i juni i fjor. Det er forståelig at regjeringen på det tidspunktet - da ikke en eneste vaksine ennå var godkjent – ville inngå en avtale som sikret Norge. Den gang fantes det knapt andre alternativer. Men det er uforståelig at regjeringen nå ikke ser etter andre muligheter. For nå finnes de. Likevel uttaler helseminister Bent Høie til VG så sent som i februar at «Vi er ikke akkurat i en posisjon hvor det vil være særlig klokt å opponere mot en sånn solidaritet», og «… jeg tror det ville kommet veldig sterke reaksjoner hvis Norge hadde brutt den solidariteten og tatt doser fra andre land i EU».

Akkurat. Men det kan altså EU-medlemmer om Danmark og Østerrike gjøre, som nå inngår vaksinesamarbeid med Israel. Polen og Slovakia har også gått utenfor EU for å få opp tempoet på vaksineringen. Mens Norge – som ikke engang er medlem av unionen – er redd for å skape reaksjoner hvis Norge gjør noe som EU ikke liker. Imens seigpines befolkning og næringsliv av en pandemi som varer mye lenger enn kanskje nødvendig, blant annet fordi EU hele tiden har vært bakpå. Mens land som Storbritannia, Russland, USA og Israel klarer det Norge og resten av EU ikke klarer: Å vaksinere i stort tempo. 

Det ingen formelle hindringer for at Norge kan kjøpe vaksiner hvor som helst, i tillegg til dem vi får gjennom EU. Bortsett fra at byråkratene i EU blir litt sure, da. Det er ikke sikkert at det fører til at Norge får vaksiner raskere, men vi får flere, og en større del av befolkningen kan vaksineres. Det er nå opposisjonen kan ta styring over en mindretallsregjering, slik den har gjort før under pandemien. Regjeringen virker fastlåst i gamle spor, og flertallet på Stortinget bør instruere den om å dra på shopping. For eksempel til Israel eller Russland, når sistnevntes vaksine er godkjent. Send en handlelapp til Danmarks statsminister, som reiste til Israel torsdag for å løse vaksinemangelen både på kort og lang sikt. 

Det kan umulig skade å få vaksiner i tillegg til dosene EU klarer å forsyne oss med. Overdoser er ingen relevant problemstilling i denne sammenhengen. Det er derimot muligheten for konkurser, arbeidsledighet, psykiske lidelser, en skadelidende ungdomsgenerasjon, vold i nære relasjoner, sykdom og mulig død.