søndag 29. september 2013

En ny oppstandelse?


Flanellografen, husker dere den? Tøystykket på veggen, der det ble flyttet pappfigurer fram og tilbake for å illustrere bibelhistorien; holder de på med det fortsatt?

De som tror det, har ikke fulgt mye med i søndagsskoletimen.

Lørdag markerte Søndagsskolen i Salten sitt hundreårsjubileum, og mange må nok revidere sin oppfatning av søndagsskolen. Jeg tviler på at flanellografen fortsatt er i bruk.

Tvert imot har også Søndagsskolen Norge (tidligere Norsk Søndagsskoleforbund) tatt skrittet inn i den moderne tid, med utvidet åpningstid og egen side på nett der det kommuniseres interaktivt med de ulike kretsene.

Haugianerne var først ute, allerede på 1700-tallet. I 1844 startet den første søndagsskolen slik vi kjenner den, og det skjedde i Stavanger. Norsk Søndagsskoleforbund ble stiftet i 1889.

Etter at samtlige kristne barne- og ungdomsorganisasjoner opplevde et ras i medlemstallet fra midten av 1980-tallet og framover, forbauser det kanskje mange at søndagsskolene nå opplever sterkt vekst. Nærmest en ny oppstandelse.

Noe så «avleggs» og gammeldags som søndagsskolene; hva har vel de å tilby dagens unger? Hvordan kan en søndagsskole konkurrere med dagens fritidstilbud?

Faktisk er forbundet landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjon, og det opprettes nye søndagsskoler både her og der. Generalsekretæren har spådd en ny storhetstid.

Det kan vise seg at han får rett: I 2011 ble det satt i gang sju nye søndagsskoler i Salten, og pr. dags dato er det 30 søndagsskoler i regionen.

Veksten i antall unger mellom fire og ni år som strømmer til søndagsskolene, er merkbar. Om lag 34.000 barn gikk på søndagsskole i 2012, ifølge søndagsskolen.no
«Jesus til barna» er forbundets visjon. Verken helt politisk korrekt eller særlig hipt. 

Paradoksalt nok – og helt ufrivillig – har den rødgrønne regjeringen drevet den mest effektive vervekampanjen for Søndagsskolen Norge.

I takt med at kristendom og forkynnelse er tonet ned i den norske skole, har medlemstallet i søndagsskolene gått opp.

Det er her vi må lete etter en stor del av forklaring på at søndagsskolene bokstavelig talt har stått opp fra de døde. Tidligere var det skolen som lærte ungene bibelhistorie. Mange av dagens foreldre ønsker å gi ungene de samme fortellingene, og ikke bare kunnskap om kristendommens plass blant de store verdensreligionene.

For øvrig det eneste logiske, hvis man først velger å døpe sine barn.

Fortellingene om Jesus som mettet 5000 med fem brød og to fisker – og dessuten visstnok gikk på vannet på Genesaretsjøen – gjorde inntrykk på mottakelige barnesinn selv med beskjedne hjelpemidler som flanellograf og pappfigurer.

Med dagens virkningsfulle audiovisuelle hjelpemidler, bør suksessen være sikret.


"Paradoksalt nok verver de rødgrønne flest medlemmer til Søndagsskolen".