torsdag 24. november 2022

Fra aksjon til hærverk

Dette har motsatt effekt av hva aksjonistene
ønsker.                                                          
«Klipp deg og få deg en jobb» var beskjeden fra Sylvi Listhaug (Frp) etter at klimaaktivister fra Extinction Rebellion i august i fjor tok seg inn i foajeen i Olje- og energidepartementet for å vise sin avsky mot norsk oljepolitikk. Aksjonistene ble også oppfordret til å følge vanlige demokratiske spilleregler. Etter den tid, har aktivistene gjort langt verre ting enn å sperre trafikken.

Vi har sett det så mange ganger de siste månedene. Klima- og miljøaktivistene har tatt i bruk nye metoder for å bli hørt. En rekke kjente kunstverk er tilgriset med maling. Aksjonister har forsøkt å lime seg fast til Munchs «Skrik» i Nasjonalmuseet, og flere skulpturer i Vigelandsparken ble tilgriset med maling. Til nå har ingen av kunstverkene fått varige skader. Men det er trolig bare et tidsspørsmål. Aksjonistene har oppnådd det de ville: oppmerksomhet. Men ikke av den sorten de ønsker. Selv folk som oppriktig sympatiserer med kravet om stans i oljevirksomheten, vender seg mot aktivistene.

Det er på den ene siden logisk at aktivister tyr til stadig sterkere virkemidler. Mange føler at de har sagt fra så mange ganger uten å ha blitt hørt at det forsvarer ytterliggående aksjoner. Og demokratiet tåler og har godt av en og annen aksjon med sivil ulydighet. Det er en gammel aksjonsform, som Mahatma Gandhi får æren av å ha innført. Den er brukt mange ganger, og har medvirket til store politiske endringer både i Sør-Afrika og India. Martin Luther King oppfordret også til ikkevoldelige aksjoner. Norge har hatt sine, både i Mardøla i 1970 og i Alta i 1981, der aksjonister nektet å fjerne seg for å hindre utbygging av store vassdrag. I hele fjor hadde aksjonister teltleir for å hindre dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Det aktivistene gjør nå, er noe annet. Det er rent hærverk.

Og det er grunntanken: Sivil ulydighet skal være ikkevoldelig. Hvis ikke er det terror. Heldigvis tar alle seriøse miljøorganisasjoner avstand fra voldelige aksjoner. Flere fordømmer også aksjonsformen som nå er populær, nemlig tilgrising av kunstverk. Likevel er det elementer blant aktivistene som er villig til å gå svært langt. I sin nasjonale trusselvurdering for 2021 pekte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på at radikale internasjonale aktivistgrupper har potensial til å radikalisere personer også i Norge. PST skrev også at enkelte kan utvikle en intensjon om å benytte vold.

Dette er ikke bare skremselspropaganda. En av dem som sto bak tilgrising i Vigelandsparken, Joachim Skahjem, sier til Nettavisen at sosiale bevegelser enten blir lyttet til, eller så vil de bli voldelige. Han tror vold vil bli nødvendig i klimakampen, og at han på sikt vil kunne støtte det. Og hvis ti mennesker blir drept av en bombe mot Equinor? – Da vil jeg ikke støtte det, men jeg vi forstå at det kan skje, svarer klimaaktivisten. Målet til aktivistene helliger midlet, med andre ord. Det er en farlig holdning, som kan ende opp i ren terror gjennomført av enkeltindivider eller marginale, små grupper. Også med andre og langt mindre aktverdige mål enn å redde klimaet.

I en demokratisk rettsstat gjør vi det på andre måter. Klimaet for å true med terror er heldigvis dårlig. Og selv om temperaturen stiger også i klimakampen, er det et stykke igjen til kokepunktet hos alle ansvarlige klimaaktivister. Heldigvis.