torsdag 20. desember 2018

Generasjon "snøfnugg"

At julenissen faktisk ikke finnes, og at voksne dermed lyger
til alle barn uansett hva nissen sier, er det ingen som skriver
kronikk om.
«Om ti-femten år er trolig det sentrale Østlandet også snøfritt til jul. Da vil sannsynligvis også østlendinger innse at man påfører barn smerte og savn», uttaler professor Anne Kalvik.

Hvor mange barn som er påført smerte og savn fordi det snakkes om snø til jul, dokumenterer professoren ikke. Kanskje er det titusenvis langs kysten fra Lindesnes og oppover. Stakkars, stakkars traumatiserte barn!

"Generasjon snøfnugg" forbindes med unge mennesker som bukker under for den minste motstand, og som krenkes for ingenting. Heretter må godt voksne inkluderes, for det har vært en del merkelige utspill i adventstida. Som damen som i et innlegg i TA påpekte at nissen må slutte å spørre om det er noen snille barn her, fordi forventningspresset til dagens barn allerede er så stort. Intensjonen er god. Voksne bør tenke på sårbare barn, og alle barn er faktisk ikke snille hele tiden, hele året. Det behøver ikke nissen å minne dem på.    
At julenissen faktisk ikke finnes, og at voksne dermed lyver til alle barn uansett hva nissen sier, er det ingen som har skrevet kronikk om.

Et enda merkeligere utspill framsettes med akademisk tyngde, av en som kan titulere seg professor ved Universitetet i Stavanger. Anne Kalvik mener barn fra Vestlandet blir diskriminert fordi det alltid er snø i adventseriene på NRK TV, også årets. Hun viser til produksjoner som «Snøfall», «Jul i Blåfjell» på et snødekt Røros og «Jul i Svingen», fra en snødekt østlandsbygd. – På Vestlandet har vi stort sett ikke snø til jul. Det er naturlig, og ikke en følge av klimaendringer. I hele mitt liv har jeg aldri sett den realiteten vist på NRK-kalendere, hevder Kalvig i innlegget. 
Man skal ha veldig lang akademisk utdannelse for å klare å gjøre snøfattige vintre til en sak om diskriminering. Aner vi kimen til en doktoravhandling om at sangen «White Christmas» er rasistisk? Eller julesangen «Det lyser i stille grender»; hva med ungene som bort i byen?

Og hold dere fast i karmen på nissens reinsdyrslede: Kalvik hevder at barn blir preget av maset om hvit jul - Husk dessuten at vi ikke snakker om små minoriteter her, men store befolkningsrike områder langs kysten. Det er rart at alt dette skal defineres av østlendinger, og at det som blir vist er visse, snørike landskaper i innlandet i de østlige delene av Norge, sier professoren til NRK. Anne Kalvig mener dette bare føyer seg i rekken av hvordan Kyst-Norges del av nasjonal historie og kultur er underkommunisert både i freds- og krigstid.
At Kyst-Norges kultur og natur er underkommunisert kan vi være enige om. Men jul med eller uten snø i tv-serier for barn er ikke årsaken. Dessuten: Tenk hvor traumatiserte ungene ved fjorden i Saltdal eller på kysen av Finnmark blir hvis tv-seriene i adventstida er uten snø?

Jeg anbefaler professoren å prøve ei hvit jul, med eller uten snø. For å bidra til å minske smerten og savnet hos traumatiserte barn kan professoren forklare dem at når julenissens slede likevel kommer, tross snømangel, så skyldes det det grønne skiftet.
God jul!