tirsdag 1. mars 2022

Russerne blant oss

«I am Russian. Sorry for that». Bildet av mannen med plakaten har gått verden rundt. Etter at Russland invaderte Ukraina, er det mange russere som viser solidaritet med sine ukrainske naboer. Veldig mange tar til gatene i Moskva og St. Petersburg, og mange andre land i verden, for å ta avstand fra Putins krigerske handlinger.

Det er mange russere som nå får ufortjent tyn for tyrannens galskap. Også unger får merke det. Sty­re­le­der i Norsk-rus­sisk for­en­in­gen i Bodø, Tatiana Cruickshank, for­tel­ler at nyhe­ten om invasjonen kom som et sjokk for mange. Hun har snak­ket med flere av de 80 med­lem­mene i for­en­in­gen, og hun opp­le­ver at flere sko­le­barn har hatt en sær­de­les ube­ha­ge­lig dag på skolen. – Med­lem­mene våre er fra flere ulike land som har rus­sisk som mors­mål og iden­ti­fi­se­rer seg med hjem­lan­det. Flere har for­talt meg at ungene deres har opp­levd å få hets på skolen i dag. Det er snakk om ung­doms­sko­le­ele­ver, sier Cruickshank til Avisa Nordland.

– Det er natur­lig at folk snak­ker om det, og det er fint at lærerne tar det opp i klas­se­rom­met. Men da er det viktig å pre­sen­tere saken på en tyde­lig og klar måte. Det er fort gjort at unger kan begynne å for­dele skyld i en slik sak. Det er ikke barna som skal stå til ansvar for hva voksne per­so­ner velger å gjøre, til­føyer hun. Nettopp. Slagmaken er ikke i skolegården.

Ungene som har russiske foreldre er helt uskyldige i det som nå skjer i Kyiv og andre byer i Ukraina. Det er uholdbart at unger og ungdomsskoleelever opplever ubehageligheter i hverdagen på grunn av krigen. De har ingenting med den å gjøre. Det er heller ikke slik at alle russere støtter Putins regime; langt derifra. Det viser de store demonstrasjonene i Russland.  Like lite som enhver jøde kan klandres for staten Israels framferd overfor palestinere, kan russere i Norge kollektivt klandres for Putins galskap.

At situasjonen diskuteres, er selvfølgelig ikke til å unngå. Den berører oss alle. Unger og ungdommer fôres med nyheter gjennom sosiale medier og tradisjonelle nyhetskanaler. Det er voksnes oppgaver å snakke med dem om situasjonen, og forklare forskjellen på staten Russlands uakseptable framferd, og privatpersoner med russisk tilknytning som bor i Norge, og som kanskje er født her. Voksnes frustrasjon og sinne må ikke overføres til ungdommene uten at det samtidig forklares hva forskjellen er mellom en stat og privatpersoner. At unger opplever ubehageligheter, er uholdbart.

Vi har også sett andre - helt private - utslag av raseriet mot Russland. Krigen i Ukraina har gjort at leder av Vesterland Feriepark og tidligere ordførerkandidat for Sogndal Høyre, Arne Glenn Flåten, sier nei til russiske gjester ved overnattingsstedet han driver.  – Det rammer selvsagt uskyldige, men konsekvensen er liten, sier han til NRK. Han presiserer at de russiske gjestene som alt er innlosjert på stedet «selvsagt ikke blir kastet ut».

Det er forskjell på sanksjoner som regjeringen og EU iverksetter, og private aksjoner av denne typen. Å nekte russere å booke overnatting, rammer ikke et marked som sådan, men enkeltpersoner som også lever under åket av Putins diktatur. Det pisker opp stemningen mot helt vanlige folk, og dit vil vi ikke.

Å piske opp raseri, klarer Putin helt fint alene.