torsdag 19. november 2020

Fisker i dødt vann

Dette humoristiske sitatet er en hatytring mot
menn, påstås det.

«Det er for mange
middelaldrende menn av begge kjønn i politikken», ifølge teologen og politikeren Inge Lønning (1938-2013. I samfunnet for øvrig også, kan det være fristende å legge til.

Det skjer nesten ukentlig. Det blir nyhetssaker om en eller annen som er krenket, og får oppmerksomhet i mediene. Disse er gjerne krenket på vegne av andre, mens de som angivelig er krenket, knapt bryr seg.

Sist ut er biolog, likestillingsforkjemper og forfatter Camilla Fossum Pettersen. I et debattinnlegg i Bergens Tidende tirsdag – rett før Mannsdagen 19. november - er likestillingsforkjemperen dypt krenket på vegne av menn. Bakgrunnen er at motemerket Gina Tricot har en genser i kolleksjonen med påskriften «A woman needs a man like a fish needs a bicycle». På norsk: En kvinne trenger en mann som en fisk trenger en sykkel.

Et godt kjent feministisk sitat om likestillingskampen, opprinnelig fra 1970-tallet, som tilskrives den australske forfatteren, sosialistaktivisten og filmskaperen Irina Dunn. Sitatet ble løftet fram igjen i et brev den amerikanske feministen Gloria Steinem skrev til Time Magazine ved årtusenskiftet. Det kan selvfølgelig være noen som tar dette sitatet til inntekt for påstanden om at alle kvinner hater menn, og at det er feministenes skyld at det har gått så dårlig med dem. Mennene altså. Men jeg har ikke registrert noen.

Dette humoristiske sitatet om et viktig tema på en knallrosa genser klarer forfatteren av debattinnlegget å dra ut i det rent parodiske. Det hadde vært direkte morsomt, hvis det ikke var for at det er så totalt humørløst. For hør bare:

Det er en hatytring om menn. Intet mindre! Et nedlatende sitat som sammenligner en mann med en sykkel. Et signal til menn om at de er ubrukelige og ubetydelige. Hun avslutter innlegget med henvisning til at kvinner ikke lenger trenger menn for å bli gravide: «Husk på det da gutter, neste gang dere sykler til klinikken for å donere sædceller: For en del kvinnfolk er dere ikke verdt mer enn det dere sitter på! Altså en sykkel». Forfatteren av innlegget klarer til og med å dra inn straffelovens paragraf om diskriminerende og hatefulle ytringer, og konkluderer med at det juridisk sett er tillatt å rakke ned på mannen i kraft av hans kjønn.

Skal det være en vits? Et mer lysende eksempel på misforstått kamp mot hat og diskriminering skal man lete lenge etter.  En større bjørnetjeneste i kampen for likestilling er vanskelig å få øye på.

Og hva svarer Gina Tricot på kritikken? Bedriften sier det ikke var tilsiktet at sitatet skulle bidra til polarisering mellom menn og kvinner, og beklager at det blir oppfattet slik. Så gjør moteprodusenten det samme som så mange andre som blir beskyldt for å diskriminere, favorisere, harselere eller trakassere.  De legger seg langflat. Genseren er utsolgt, og kommer ikke tilbake i butikkene.

En hatytring mot menn? Jeg ler meg nesten ihjel. På vegne av andre.