torsdag 10. november 2022

Oppskrift på apati

FNs generalsekretær Antònio Guterres.        
«Det er enten en klimasolidaritetspakt – eller en kollektiv selvmordspakt», ifølge FNs generalsekretær António Guterres. Det ble uttalt under åpningen av klimatoppmøtet som pågår i Egypt. Det har vi altså i vente: Planetens undergang og kollektivt selvmord. Blant flere utsagn som har fått oppmerksomhet, kom Guterres med følgende kraftsalve: Vi er på full fart mot klimahelvete, og foten vår er fremdeles på gasspedalen.

Mange hoppet i stolen over de usedvanlig sterke ordene til FN-sjefen. De har vakt oppmerksomhet, og det var sikkert også hensikten. Én ting er hva hver enkelt av oss uten spesialkompetanse mener om saken. Noe annet er det når kompetente forskere tar til motmæle.

En av dem er Halvar Buhaug, som er en av hovedforfatterne bak den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC). – Hvis man leser den siste rapporten til FNs klimapanel, så står det jo ikke der at menneskeheten vil gå til grunne hvis vi ikke når målene i Parisavtalen, uttaler han til TV2. Det er ikke noe kunnskap som tilsier at vi kommer dit, fastslår PRIO-forskeren. Han får følge av flere, blant andre Bjørn H. Samset, forsker ved Cicero Senter for klimaforskning og også medforfatter til klimarapporten. Dette er ikke menneskehetens undergang, selv om klimaendringene en del steder i verden kan være enkeltsamfunns undergang, mener han. Heller ikke direktøren for Bjerknessenteret for klimaforskning liker undergangspåstanden. Det er ikke belegg for å påstå dette, selv om deler av jorda kan bli ubeboelig på grunn av den globale oppvarmingen, ifølge direktøren.

Det er det som er faren med å overdrive så til de grader som Guterres gjorde – selvsagt i den gode saks tjeneste. Det blir ganske pinlig når det påpekes fra kompetent hold at det ikke står noen ting om død og undergang i rapporten. Når det altså ikke stemmer, så kan vel også resten av åpningstalen trekkes i tvil, vil ikke minst klimaskeptikerne mene. Og bruke det for hva det er verdt mot det de kaller «klimahysteriet».

Og hvilket signal sender talen til folk?
Noen reagerer med å gi opp; det er uansett ingen vits å engasjere seg når kloden likevel skal begå kollektivt selvmord. Andre peker på at klimaforskere før har spådd jordas vippepunkt og undergang, uten at det har skjedd. For enkelte virker spissformuleringen så overdrevet at de bare rister på hodet over både FN og klimaforskerne, ignorerer påstandene og fortsetter med sitt. For unge mennesker – der én av fire har klimaangst – kan talen føre til at enda flere mister alt håp for framtiden, og synker ned i apati og handlingslammelse.

Det er kan kanskje forsvares at det krisemaksimeres for å få verdens oppmerksomhet. Men i sin iver etter å vekke både klimatoppmøtet og resten av oss, oppnår Guterres kanskje det motsatte av hva som var hensikten. For ropes det «ulv, ulv» nok mange ganger, kjenner vi den ikke igjen når den står i porten.