torsdag 2. august 2018

En usunn bransje

Toppbloggeren Sophie Elise, et eksemplar av arten som står
 imot presset om å være naturlig.
«Glad jeg sto imot presset om å være naturlig», uttalte bloggeren Stina Bakken til VG for noen uker siden. Stikk den!
 
Skjønnhetsindustrien er i eksplosiv vekst. Blogger Bakken er en av mange som har fått satt sprøyter i leppene for å gjøre dem større. Salonger som tilbyr behandlingen gror fram nær sagt på hvert gatehjørne. De er snart nesten like vanlige som matbutikker.

Kosmetiske sykepleiere tar tusenvis av kroner for «at folk skal få en bedre selvfølelse», uten å spørre om hva - eller hvem - som gir unge jenter dårlig selvfølelse. Som for eksempel bloggerne, som reklamerer for kosmetiske inngrep til sine ofte svært unge lesere og følgere. Det deles til og med ut rabattkuponger på kosmetiske operasjoner.

Problemet er ikke hva folk gjør med kroppen sin, privat. Problemet er hvordan bloggere med hundretusenvis av følgere forsterker et kanskje dårlig selvbilde hos usikre unge jenter, som sparer pengene de får i konfirmasjonsgave for å bruke dem til kosmetiske inngrep når de blir gamle nok. Kroppspresset er enormt. Og blir ikke mindre med uansvarlige bloggere som rollemodeller.

Kirurgiske inngrep krever minst legeautorisasjon. Såkalte «fillers», og en rekke andre typer preparater, er det derimot fritt frem for alle å bruke. Preparatene kan enkelt kjøpes på nett. På utsiden vil bransjen gi inntrykk av at det drives ryddig, men flere aktører Finansavisen har intervjuet hevder at virkeligheten er en helt annen. Salg av preparater under disk, medikamenter som skrives ut til vilt fremmede mot penger og varierende kvalitet på det som skytes inn i norske lepper er noe av virkeligheten. I enkelte tilfeller snakkes det om grossister som står ansvarlig for opp mot 20 klinikker og knapt er til stede.  – I Norge er det helt bananas. Det er nærmest fritt frem for alle som kan sette en sprøyte. Er det ikke legemidler, kan du få det hos frisøren. Vi blir dratt ned sammen med dem, enda vi føler vi driver med noe helt annet, sier en plastikkirurg med 40 års erfaring til ABC Nyheter.
 
Jo visst trenger vi plastisk kirurgi. Folk utsettes for ulykker og forbrenninger, fødes med misdannelser eller får en sykdom som er svært synlig, og som plastisk kirurgi kan bøte på.

Men nå er det altså fritt fram for dem som kan sette en sprøyte. Jo mer fillers de sprøyter inn, jo mer tjener disse menneskene. Bransjen er mindre regulert i Norge enn i andre land, og det er liten kontroll med utøverne. Sertifikat utdeles over en lav sko, hevder noen.
 
Denne uka kunne VG fortelle at Sophie Elise (23), som driver en millionbedrift blant annet bestående av uhemmet reklame i sosiale medier for kosmetiske inngrep, skal fjerne «filleren» i leppene. Det er en begynnelse. Hvis Sophie Elise også sørger for å få tilbake sin egen rumpe, pupper, nese, øyebryn og negler, står det respekt av dama. Men den drevne forretningskvinnen klarer sikkert å stå imot presset om å være naturlig, hun også.

Det handler toss alt om millioninntekter.