torsdag 3. april 2014

Sutregenerasjonen

«Det har også sine fordeler å bli eldre: Man få kvantumsrabatt på fødselsdagslysene til kaken», påpekte den franske skuespilleren Maurice Chevalier (1888-1972).

Nettopp. Også der skal velstående pensjonister leve billigere enn alle andre.

Det var komikeren Per Inge Torkelsen som startet dette årets runde med debatt om fordelene ved å bli gammel: Ingen honnørrabatt til forestillingen «Komikarane». Tvert imot. Pensjonister må betale bortimot dobbelt pris.

– Norske pensjonister er rike. Rike og sutrete. Alenemødre og innvandrere fortjener rabatter, ikke rike pensjonister, sier Per Inge Torkelsen.

Det er riktig. Og likevel ikke helt. Dagens seniorer er velstående nok; mange er millionærer. Det er Norges rikeste gruppe, sett under ett. Men det betyr ikke at de har så mange kroner å rutte med hver måned. At de bor i nedbetalte hus eller leilighet, er gjeldfrie og har noen kroner i banken, gir utslag på selvangivelsen.

Det gir formue, men ikke i rede penger som kan brukes til tog- og teaterbilletter før boligen er solgt. 

Ingen kan forvente at pensjonistene skal selge vestveggen for å ha midler å spe på med i hverdagen. Det trenger de heller ikke, de fleste av dem. Likevel får pensjonister mye til halv pris. Billetter på offentlig kommunikasjon som får statsstøtte, teater og kino er noen av dem. 

Og kanskje det som er aller vanskeligst å forklare for småbarnsfamilier med virkelig trang økonomi: De som reiser sammen med en pensjonist får også honnørbillett, selv om vedkommende bare er 45 og har lenge igjen til pensjonsalderen.

Ledsager kalles det da; ut fra den forestillingen at pensjonister er skrøpelige å må ha følge hit og dit.

Det er en forestilling som er like gal som at alle pensjonister har massevis av penger å rutte med. Likevel: Det er lenge siden «folk flest» var fattige minstepensjonister uten penger til strøm og husleie. De som slutter å være yrkesaktive blir yngre, sprekere og rikere; nær sagt for hvert år som går. 

Nå murres det, naturlig nok. En av dem som mener ordningen med honnørbillett er moden for museum, er professor i samfunnsmedisin, Per Fugelli. Og han har rett. Selvsagt har dagens pensjonister råd til å betale for seg. Naturligvis er det andre grupper i samfunnet som trenger subsidiene mer.

Men det kommer ikke til å skje. I Norge er det en nærmest umulig øvelse å ta fra folk goder de allerede har fått. Ordningen med honnørrabatt er universell, som barnetrygden. Både kong Salomo og Jørgen hattemaker subsidieres. Slik kommer det til å fortsette å være.

Da den rødgrønne regjeringen så på muligheten for å regulere ned trygdeutbetalingene til utlandet, skjønte politikerne fort hvilket vepsebol de hadde tråkket i. 

Før sola hadde stått opp i varmere strøk, skyllet eldrebølgen som en tsunami over dem. Lynkjapt ble det presisert at dette selvsagt ikke skulle gjelde nordmenn på trygd i Syden.


Sånn blir det nok denne gangen også. Bare vent til alle pensjonistene kommer hjem fra vinterferiehusene i Spania.

"Ingen kan forvente at pensjonistene skal selge vestveggen for å ha midler å spe på med"